200e verjaardag van Herman Melville, geestelijke vader van "Moby Dick" en voorvader van zanger Moby

De Amerikaanse schrijver Herman Melville had zelf even ervaring als walvisvaarder. Zijn avonturenroman “Moby Dick” flopte grandioos bij verschijnen, maar dook daarna weer omhoog uit de oceaan om boven te drijven in de wereldliteratuur.

Zou zanger Moby vandaag een klein feestje houden? Moby heet eigenlijk Richard Melville Hall en is een achter-achter-achterneef van schrijver Herman Melville. Zijn artiestennaam is dus niet toevallig gekozen. Zijn  voorvader is bekend geworden met zijn walvisboek “Moby Dick”.

Lees verder onder de foto:

Herman Melville voer zelf op de wereldzeeën en verbleef ook een tijd op de Markiezeneilanden in de Stille Oceaan, bij ons bekend omdat Jacques Brel daar ook aanmeerde. Melville schreef eerst verschillende andere reisverhalen. “Moby Dick” volgde in 1851. Het is het verhaal van de jacht op een witte potvis, Moby Dick, door de verbeten kapitein Ahab, die bij een eerdere confrontatie met het dier een been was kwijtgeraakt. De verteller is de enige overlevende van de expeditie, matroos Ismael. Het boek is geschreven in een weelderige taal en elk hoofdstuk heeft een andere vorm.  En de eerste zin is erg bekend:

Noem me Ismael

Toen "Moby Dick" verscheen was het helemaal geen succes. Nu hoort de roman bij de werelditeratuur. Hij is ook verschillende keren verfilmd. John Huston maakte er in 1956 een kassucces van met Gregory Peck en Orson Welles. In 1998 was er een versie met Patrick Stewart als kapitein Ahab; in 2011 werd een tv-reeks gemaakt met William Hurt en Ethan Hawke in de hoofdrollen.

Lees verder onder de trailer van de film van John Huston:

“Moby Dick” is niet het enige boek van Herman Melville. Het laatste wat hij schreef was het tragische zeemansverhaal “Billy Budd”, waar componist Benjamin Britten later een opera over schreef, die nog vaak wordt opgevoerd.

Het Walvisvaartmuseum in  New Bedford, Massachusetts, waar elk jaar een voorleesmarathon van "Moby Dick" wordt gehouden

Meest gelezen