Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

49 doden bij twee zware explosies in Jemen: zware klap voor de "regeringstroepen"

In Aden, in het zuiden van Jemen, zijn zeker 49 politiemannen gedood bij twee ontploffingen. Een aanslag met een bomauto wordt toegeschreven aan "jihadisten", maar de sjiitische Houthi-militie zou op dezelfde dag een raket hebben afgevuurd op een kazerne in Aden.

Vanochtend ontplofte een bomauto vlak bij het hoofdkantoor van de lokale politie in de zuidelijke havenstad Aden. Dat gebeurde op een ogenblik dat de agenten verzameld waren om de vlag te groeten. Bij die aanslag zouden tien agenten gedood zijn. Dergelijke bomaanslagen zijn veelal het werk van moslimterroristen zoals Al Qaeda of IS. De aanslag is nog niet opgeëist. 

Korte tijd later deden zich ontploffingen voor tijdens een militaire parade in een kazerne wat verderop in Aden. Die zouden het gevolg zijn van aanvallen met een raket en een drone. Die laatste aanval is intussen opgeëist door de sjiitische Houthi-militie die een groot deel van het noorden en het westen van Jemen controleert. Bij die aanval zouden er 19 doden gevallen zijn. 

De explosies zijn een klap voor de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen. Sinds Sanaa in 2014 in handen is gevallen van de Houthi's, fungeert Aden als de-facto-hoofdstad van de gevallen regering die daar overeind wordt gehouden door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. In feite is Aden voor een groot deel in handen van zuidelijke separatisten die ook lak hebben aan de "regering". 

De huidige fase van de oorlog in Jemen gaat nu al zijn vijfde jaar in. Sinds 2015 probeert een coalitie van Saudi-Arabië en Egypte, gesteund door grondtroepen vanuit de Emiraten en Soedan, om de Houthi's terug te dringen, maar zonder veel succes. Onlangs hebben de Emiraten aangekondigd dat ze hun troepen gaan terugtrekken. De oorlog past in een breder geopolitiek "spel". De sjiitische Houthi's zouden gesteund worden door Iraans materieel en dito "experten"; de Saudi's en de Emiraten steunen soennitische milities. Tussen dat alles zijn ook nog terroristen zoals Al Qaeda actief.

Meest gelezen