75 jaar geleden verdween Antoine de Saint-Exupéry, de schrijver van “De kleine prins”

In 1944 verdween Antoine de Saint-Exupéry, die een jaar daarvoor “De kleine prins” had geschreven, met zijn gevechtsvliegtuig boven de Middellandse Zee. Pas een kleine 60 jaar later werd het wrak gelicht. Zijn filosofische sprookje over een kleine, wijze prins is het meest vertaalde (niet-religieuze) boek ter wereld.

In de Tweede Wereldoorlog voerde de adellijke Fransman Antoine de Saint-Exupéry voor het Amerikaanse  leger vanuit Corsica geheime verkennings­vluchten uit, als voorbereiding op een geallieerde invasie van Zuid-Frankrijk. Zijn laatste missie vertrok in de avond van 31 juli 1944; daarna werd niets meer van hem en zijn vliegtuig, een Lockheed P-38, vernomen. In Corsica en ook elders in Frankrijk is de dood van oorlogsheld “Saint-Ex” herdacht.

Lees verder onder de foto:

 Lange tijd was zijn verdwijning in nevelen gehuld. Er werd onder meer aan zelfmoord gedacht. Saint-Exupéry was op zijn 44e een zeer ervaren piloot, wat al bleek uit zijn roman “Vol de nuit” uit 1930. Hoogstwaarschijnlijk werd hij door de Duitsers neergeschoten.

Lees verder onder de foto:

In 1998 haalde een visser in de Middellandse Zee een stukje vliegtuig en een armband boven, met daarop de naam van Antoine de Saint-Exupéry. In 2000 is het wrak van zijn vliegtuig gelokaliseerd voor de kust van Marseille en in 2004 bovengehaald vanop meer dan 80 meter diepte. Menselijke resten zijn niet gevonden. 

Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is onzichtbaar voor de ogen

Een jaar voor zijn dood, in 1943, schreef Antoine de Saint-Exupéry in de Verenigde Staten zijn bekendste werk, “Le petit prince” of “De kleine prins”. Een boek bestemd voor kinderen, dat niettemin alle generaties aanspreekt, nog altijd. In “De kleine prins” ontmoet de verteller, ook een piloot, na een noodlanding in de Sahara een kleine prins. Die bekijkt de wereld met afstand, relativering en wijsheid. Het filosofische sprookje is ook een ode aan de verwondering en de creativiteit.

Het meest vertaalde boek ter wereld, na de Bijbel

"De kleine prins”, waarvoor Saint-Exupéry ook de tekeningen en waterverfschilderijen maakte, is een van de meest geliefde boeken ter wereld gebleken. Onder meer bij de luisteraars van Radio 1 belandde het in 2016 op de derde plaats. Er zijn een slordige 180 miljoen exemplaren verkocht en het boek is intussen in 300 talen en dialecten uitgebracht. Daarmee is "De kleine prins" het vaakst vertaalde boek ter wereld, met uitzondering van religieuze boeken als de Bijbel.

Saint-Exupéry gaf zijn naam aan de luchthaven van Lyon, aan een zeiltoernooi en aan een planetoïde.  

Acteur Julien Schoenaerts bracht "De kleine prins" in 1987 op de planken, met zijn negenjarige zoon Matthias Schoenaerts, die hem de tekst moest influisteren. Bekijk hier een repetitiefragment uit het VRT-archief ("Ten huize van", 1995)  

Videospeler inladen...

In 2003 werd een musical gemaakt van "De kleine prins", met Arne De Tremerie als prins, Gene Bervoets als verteller en met muziek van Alex Callier. Bekijk hier een reportage uit "De rode loper":

Videospeler inladen...

"De kleine prins" is ook vaak herverteld in tekenfilms op televisie of in de bioscoop. Zoals in 2015, met als hoofdpersonage een meisje. Bekijk de trailer hier:

Meest gelezen