Babyboom in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder

In het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder zijn in juli 111 baby’s geboren. Met het recordcijfer overstijgt de kraamafdeling het maandgemiddelde met meer dan 40%. Voor het personeel is het dan ook een erg drukke periode. “Ik denk dat de maand augustus even druk zal zijn”, zegt gynaecoloog Sven Schepers.

De vroedvrouwen, kinderverzorgsters en gynaecologen van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder hebben de afgelopen maand extra hard moeten werken door de drukte. Op de kraamafdeling zijn maar liefst 111 baby’s ter wereld gekomen en dat is meer dan 40% meer dan het maandgemiddelde. “We hebben overleefd op water en koekjes die wij krijgen van de mama’s en de papa’s”, lacht een vroedvrouw. “Niet zo gezond, maar nood breekt wet. Als het te druk is lukt het niet altijd om te eten.”

Leuk team

Naast de drukte op de kraamafdeling kwam er dan ook nog eens de extreme hitte en de renovatie van het verloskwartier bij. “Er is wel een soort van airco op de afdeling, maar we hebben de hitte toch wel gevoeld”, zegt de vroedvrouw. “We hebben gelukkig een heel leuk team en dat houdt ons recht. We zorgen goed voor elkaar en dat maakt dat wij soms ook eens bij elkaar kunnen ventileren. Soms kunnen we wel zeuren, maar we blijven ook praten over gewone dingen.”

(lees verder onder de foto)

Fantastische vroedvrouwen

Ook op de raadpleging is het nog steeds druk. “Heel wat vrouwen die ik zie, lopen op het einde van hun zwangerschap”, zegt gynaecoloog Sven Schepers. “De drukte zal in augustus dus blijven duren. Al zou een rustige periode nu welkom zijn. Het team heeft in juli zo hard gewerkt, de vroedvrouwen hebben dat fantastisch gedaan. Ze hebben bijna dubbele shifts gewerkt.”

De drukte op de kraamafdeling komt uit onverwachte hoek. “Verloskunde is moeilijk te voorspellen”, zegt de gynaecoloog. “Er is dan ook helemaal geen uitleg voor deze uitzonderlijke piek in het geboortecijfer. Het kan hier heel druk zijn, maar op andere momenten ook heel kalm.”

Meest gelezen