"Ballon van de Vriendschap" landt aan station Leuven

De "Ballon van de Vriendschap", het kunstwerk dat bijna 30 jaar op het Herbert Hooverplein stond, heeft een nieuwe locatie. De ballon staat nu op het bloemenperk aan het busstation van De Lijn op het Martelarenplein.

Kunstenaar Dany Tulkens ontwierp de acht meter hoge ballon in 1988, in opdracht van het Verbond der Jaartallen als geschenk voor de stad. Hij wilde ermee vertellen dat je met vrienden om je heen de zorgen van alledag kan overstijgen. Het standbeeld stond bijna 30 jaar op het Herbert Hooverplein. Bij de heraanleg van dat plein verdween het beeld tijdelijk uit het straatbeeld, maar nu staat het dus op een nieuwe locatie: het bloemenperk tegenover het busstation van De Lijn aan het Martelarenplein. Kunstenaar Dany Tulkens is alvast tevreden met de nieuwe locatie: "Ik vind het natuurlijk spijtig dat hij moest verdwijnen op het Herbert Hooverplein, maar deze locatie is ook goed. Er passeert hier heel veel volk en het is goed zichtbaar."

Renovatie 

Beeldhouwer Dany Tulkens gaf het geheel een grondige renovatie. De ballon zelf kreeg een lichtere patina in zilverchloride, zo moet volgens de kunstenaar de ballon "opgaan in de lucht". Ook de koperen mand werd vervangen door een mand in cortenstaal. Het standbeeld heeft ook een nieuwe sokkel. "De vorige sokkel vond ik altijd wat ongelukkig", zegt Dany Tulkens. "Die is toen berekend op stabiliteit en niet op het esthetische. Bij de nieuwe sokkel zijn we vertrokken van het esthetische en de ingenieurs van het studiebureau LISST hebben dan de stabiliteit moeten berekenen. Ze liggen daar nog altijd wakker van."

Uitzonderlijk transport 

Om de ballon te verhuizen werd een uitzonderlijk transport ingelegd, begeleid door de politie. Om 7 uur werd die opgeladen aan de stadswerkplaats in de Kolonel Begaultlaan. Daarna volgde de verankering van de ballon op de sokkel. Vanaf vandaag kan de Ballon van de Vriendschap bewonderd worden op zijn nieuwe locatie.

Kunstenaar Dany Tulkens

Meest gelezen