Videospeler inladen...

Commandant van Chinese troepen in Hongkong waarschuwt de betogers in de regio

Het communistische regime in Peking lijkt de onrust in de autonome regio Hongkong beu te worden. Na de regering heeft nu ook de bevelhebber van de Chinese troepen in Hongkong een waarschuwing laten horen. Tegelijk is een propagandavideo verspreid waarin te zien is hoe Chinese soldaten oefenen om burgerprotesten de kop in te drukken.

Generaal Chen Daoxiang -de bevelhebber van het Chinese garnizoen in Hongkong- deed zijn uitspraken op een receptie naar aanleiding van de 92e verjaardag van het "Volksbevrijdingsleger", zoals het leger in communistisch China genoemd wordt. 

De commandant uitte geen directe bedreigingen, maar sprak wel zijn "volledige steun" uit voor Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong en voor de politie van de regio die "strikt de wet moet handhaven". Volgens hem is het de taak van het leger om "de soevereiniteit, de veiligheid en de welvaart van Hongkong te verzekeren". 

Op diezelfde receptie werd een video getoond waarin te zien was hoe Chinese militairen oefenen om protesten van burgers de kop in te drukken. Daar werden onder meer tanks getoond, werd geoefend met traangas en het waterkanon en werden mensen die de rol van burgers speelden, geboeid weggevoerd. 

Tegelijk heeft Tung Chee-hwa, de eerste regeringsleider na de overdracht van Hongkong door Groot-Brittannië aan China, de Verenigde Staten en Taiwan ervan beschuldigd dat ze achter het volksprotest zitten. Tung, een gewezen zakenman, leidde Hongkong tussen 1997 en 2005. Tung riep de huidige regering van Hongkong op "om de wet te handhaven en de orde te herstellen".

Het Chinese regime leek aanvankelijk verrast door de omvang en de hevigheid van het protest in Hongkong. Analisten vrezen dat de leiders in Peking nu wel op een lijn lijken te zitten en dat zou kunnen leiden tot gewelddadige repressie in de voormalige Britse kroonkolonie. Dat zou kunnen leiden tot een uittocht van veel Hongkongers naar veiligere oorden, maar ook van grote ondernemingen, wat afbreuk zou doen aan het grote economische belang van Hongkong in het Verre Oosten.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
Chinese troepen tijdens eerdere oefeningen op hun basis in Hongkong.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen