Videospeler inladen...

Google stopt tijdelijk met het beluisteren van opnames van zijn spraakassistent in heel Europa

De technologiegigant Google stopt met het beluisteren van opnames van zijn spraakassistent in héél Europa. Dat zegt de Gegevensbeschermingsautoriteit van de Duitse deelstaat Hamburg, die een onderzoek voert naar de werkwijze van Google. VRT NWS toonde vorige maand nog aan dat Google meeluistert naar opnames van de Google Assistant App.

Het bedrijf doet dat naar eigen zeggen om spraakherkenningssoftware te verbeteren, maar uit ons onderzoek bleek dat Google-medewerkers zo ook regelmatig  privacygevoelige informatie te horen krijgen.

De Gegevensbeschermingsautoriteit van de Duitse deelstaat Hamburg - zeg maar de Privacycommissie van Hamburg - lanceerde een diepgaand onderzoek naar de praktijken van Google. Volgens hen vormen spraakherkenningssystemen van bedrijven als Google, Amazon en zelfs Apple een niet te onderschatten risico voor de privacy van hele gezinnen. Vooral het feit dat niet enkel de audio van gebruikers, maar ook de persoonlijke informatie van diezelfde gebruikers wordt verzameld, wordt "onrustwekkend" genoemd.

De Duitse regulator heeft daarom dus een administratieve procedure opgestart om Google tijdelijk te verbieden die opnames nog te beluisteren. Er zijn volgens de regulator immers "ernstige twijfels over de verenigbaarheid van de praktijk met de privacywetgeving (GDPR)". 

Google zelf laat intussen ook weten dat het tijdens die procedure zal stoppen met het beluisteren van opnames, een voorlopige maatregel die welgeteld drie maanden lang zal duren én zal gelden in heel Europa. 

De Gegevensbeschermingsautoriteit van Hamburg spoort Amazon en Apple intussen aan om gelijkaardige conclusies te trekken. Apple heeft dat intussen ook gedaan.

Google luistert mee

Begin juli kon VRT NWS aantonen dat Google audiofragmenten registreert en beluistert. Die opnames worden verzameld via slimme Google Home-luidsprekers bijvoorbeeld, of via de Google Assistent-app. Dat Google net nu zélf beslist heeft om tijdelijk in te grijpen met een pauze van drie maanden is niet toevallig.

"Google kiest een beetje de vlucht vooruit", volgens VRT-journalist Tim Verheyden, die mee aan de alarmbel trok. "Tussen de lijnen door kan je ook wel lezen dat Google toegeeft dat wat ze tot op de dag van vandaag hebben gedaan, niet helemaal conform de wetgeving is. Je moet nu eenmaal tegen de mensen zeggen wat je doet met hun data. En Google heeft nergens in hun privacyvoorwaarden gezegd dat ze ook effectief mensen laten meeluisteren naar wat wij zeggen en vragen aan Google. Dus ik hoop dat die drie maanden ook gebruikt worden om die privacyvoorwaarden aan te passen. Maar ik denk ook dat Google de gegevensbeschermingsautoriteiten in heel Europa een beetje voor wil zijn met mogelijke maatregelen."

Google België: "Zijn tijdelijk gestopt met meeluisteren"

Intussen reageert Google België zelf, bijzonder beknopt, per mail. "Kort nadat we hadden vernomen dat er Nederlandstalige audiofragmenten waren gelekt van gebruikers van de Google Assistent, zijn we tijdelijk gestopt met het transcriberen van zulke fragmenten", volgens Michiel Sallaets, communicatiemanager van Google België .

"Ondertussen bekijken we hoe we nog duidelijker kunnen maken voor gebruikers wat we met gegevens doen om onze spraaktechnologie te verbeteren. Deze transcripties helpen ons om spraakherkenning beter te laten werken, met meer accenten, dialecten en talen."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen