ING-topman pleit voor nulrente op spaarboekjes

De topman van de bank ING, Erik Van Den Eynden, pleit voor een nulrente op spaarboekjes. Nu moeten banken hun klanten wettelijk een minimumrente aanbieden van 0,11 procent voor geld dat op spaarboekjes staat. Maar nu de marktrentes onder nul staan, is die minimumrente niet houdbaar, zegt de ING-topman.

De Belgische langetermijnrente werd aan het begin van de zomer voor het eerst in de geschiedenis negatief. Daarnaast hanteert de Europese Centrale Bank een depositorente van -0,40 procent, waardoor banken moeten betalen als ze geld bij de ECB willen parkeren.

De rentevoet op Belgische spaarboekjes wordt nog kunstmatig hoog gehouden door de wettelijke minimumrente van 0,11 procent. Met andere woorden: banken maken verlies op het geld dat op particuliere spaarboekjes staat. 

De ING-topman wil daarover nu een debat voeren. "De beslissing over de minimumrente dateert van 3 jaar geleden. Toen wisten we nog niet dat alle rentetarieven negatief zouden worden. Laat ons met de sectororganisatie Febelfin een sereen debat voeren met de minister van Financiën."

ING België rekent aan sommige van haar bedrijfsklanten nu al een negatieve rente aan, bevestigt Van Den Eynden. Zij moeten dus betalen om hun geld bij de bank te stallen. "En zij begrijpen dat, maar in een retailomgeving ligt dat moeilijker. Een nulrente lijkt me er beter te begrijpen", aldus de topman. 

Koopkracht

Sectororganisatie Febelfin begrijpt de oproep van ING. "Aan een bank worden kosten opgelegd zoals de minimumrente en alle bankentaksen", zegt bestuurder Karel Van Eetvelt. "Als je alle kosten optelt en je zet dat in verhouding tot de opbrengst die een krediet van een bank aan een gezin of onderneming nog oplevert, dan zie je dat de marge voor een bank te klein geworden is."

Als spaargeld niets meer opbrengt, tast dit de koopkracht van de Belg natuurlijk verder aan. ING-topman Van Den Eynden pleit daarom om spaarcenten te diversifiëren. "Men kan al voor een klein bedrag per maand investeren op de beurs bijvoorbeeld. Op lange termijn is dat beter voor de koopkracht." Een paar jaar geleden plaatste ook de topman van Belfius al vraagtekens bij de minimumrente op spaarboekjes.

Meest gelezen