Videospeler inladen...

Internationale week van de borstvoeding: Kind en Gezin lanceert de 4x6-richtlijn

Kind en Gezin begint met een nieuwe campagne rond borstvoeding, naar aanleiding van de internationale week van de borstvoeding. Kind en Gezin lanceert nu de richtlijn van de zessen: zes uur, zes dagen, zes weken en zes maanden.

Vandaag start de internationale week van de borstvoeding. Focus dit jaar ligt op de steun van de omgeving aan mama's. "Borstvoeding geef je als mama nooit alleen. Motivatie, informatie, een realistisch beeld van borstvoeding én hulp en praktische steun van je omgeving zijn nodig om er een succes van te kunnen maken", zegt Nele Wouters, woordvoerder van Kind en Gezin.

Om dat succes te stimuleren, lanceert Kind en Gezin ook een nieuwe campagne. De organisatie legt nu de klemtoon op het proberen, via het beeld van de vier zessen: zes uur, zes dagen, zes weken en zes maanden.

“Begin met 6 uur borstvoeding, daarna zes dagen, als het goed gaat zes weken, en bekijk daarna of langer haalbaar is. Voor sommigen lukt 6 maanden misschien wel, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft. Maar zelfs een korte periode van borstvoeding is goed voor de immuniteit van de baby”, verduidelijkt Kind en Gezin. In 2018 kreeg bijna 80 procent van de pasgeboren baby's borstvoeding. Op 6 dagen was dit 75 procent, op 6 weken iets meer dan 60 procent en op 6 maanden 30 procent.

6-6-6-6, waarbij elke zes het absoluut waard is om heel fier op te zijn

Christel Geebelen, lactatiekundige

"Die eerste druppeltjes borstvoeding, het colostrum, geven meteen een immuniteitsboost aan een pasgeboren baby. Na zes dagen wordt borstvoeding geven makkelijker. Vanaf zes weken is er een echt ritme en wordt het genieten. Dan kan een mama, als ze het ziet zitten en het praktisch haalbaar is, mikken richting zes maanden. 6-6-6-6 dus, waarbij elke zes het absoluut waard is om heel fier op te zijn", zegt Christel Geebelen, lactatiekundige IBCLC en beleidsmedewerker Borstvoeding van Kind en Gezin.

Borstvoeding is als leren fietsen. Iets leren vraagt oefening en hulp

Nele Wouters, woordvoerder Kind en Gezin

Kind en Gezin raadt mama's bij wie het niet loopt zoals gehoopt aan om professionele ondersteuning te zoeken. Zo kan een andere aanlegmanier pijn bij het borstvoeden wegnemen, of kunnen aanhaptips het verschil maken. "Borstvoeding is als leren fietsen. Iets leren vraagt oefening en hulp", zegt Nele Wouters van Kind en Gezin.

10 borstvoedingstips van Kind en Gezin

  • Geef jezelf en je baby de tijd: borstvoeding geven lukt beter als je rustig en ontspannen bent
  • Oefening baart kunst: hoe meer je het doet, hoe vlotter het zal gaan
  • Sta als partner mee achter de keuze voor borstvoeding
  • Zoek steun in je omgeving
  • Borstvoeding moet je leren: en goede voorbereiding is belangrijk
  • Laat je baby zelf aangeven wanneer hij wil eten
  • Zoek de juiste manier om je baby goed aan te leggen
  • Kies voor een aangepaste, ontspannen houding
  • Eet als mama zelf evenwichtig en gevarieerd
  • Wees voorzichtig met alcohol, rook nooit vlak vóór of tijdens de borstvoeding en gebruik geen drugs

Bekijk het verslag over borstvoeding uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen