Pride Amsterdam - foto Jeroen Ploeger

Jeroen wordt Jessie: vlogster wint Pride Award met haar YouTube-videoserie over haar transitie 

Jessie Maya, een bekende Nederlandse vlogster, heeft vanavond de Pride Award gewonnen met haar YouTube-videoserie over de transitie van Jeroen naar Jessie. De Nederlandse omroep AVROTROS reikt deze awards uit aan Bekende Nederlanders die zich op één of andere bijzondere manier hebben ingezet voor de emancipatie van gendergelijkheid. Voor het eerst is er ook één uitgereikt aan onbekende Nederlanders. Die ging naar Krystof Dobrowolski-Onclin, die al jaren LHBTI- voorlichting geeft op Amsterdamse scholen. 

De Pride Award is een van de vele events op het Pride.Amsterdam festival, dat sinds vorig weekend loopt in Amsterdam. De Pride.Amsterdam begon ooit als een party om Amsterdam als gay-vriendelijke stad te promoten. Jaren later kreeg het een serieuzere laag bij: de emancipatie van de LHBTI-gemeenschap, door het tonen van hun diversiteit en de rijkdom.

Hoogtepunt van dat festival is de wereldberoemde Canal Parade met intussen 80 kleurrijke boten op de grachten, waarop Gods fauna en flora van de LGTB gemeenschap danst.  De vijf Bekende Nederlandse genomineerden zijn mensen "die juist in tijden dat wat vanzelfsprekend zou moeten zijn toch onder druk komen te staan, op onderscheidende wijze hun nek uitsteken en daarmee van onschatbare waarde zijn voor de LHBTI-gemeenschap", zo vertelt juryvoorzitter en tv-presentator Cornald Maas.

Een jury maakte de lijst met genomineerden, het publiek koos online uiteindelijk de winnaar. Hun stemmen gingen naar Jessie Maya, die haar hele transgenderevolutie op video vertelde, openhartig in elke fase. Drie jaar geleden, in haar eerste video, zei ze dat ze niet wist hoe ze eraan moest beginnen. Ze zag er al uit als een jonge vrouw maar het moest nog allemaal gebeuren. Het hele verhaal is in het Nederlands. Dat deed ze naar eigen zeggen om haar verhaal zo toegankelijk mogelijk te maken voor jonge landgenoten. Jessie Maya heeft bijna 300.000 volgers. 

De bekendste andere genomineerden bij ons zijn allicht profvoetbalster Merel van Dongen, die in het Nederlandse elftal speelt, openlijk lesbisch is en zich regelmatig uitspreekt voor meer openheid, ook in het mannenvoetbal. 

Erwin Olaf is een internationaal bekend topfotograaf. Hij heeft zich altijd verzet tegen homodiscriminatie, is nooit taboes uit de weg gegaan. In zijn beginperiode maakte hij "choquerende" beelden, onder meer een zelfportret met spermaspatten op zijn gezicht. Later maakte hij musealer en genuanceerd werk – portretten en werken met referenties naar de kunstwereld. En hij mocht portretten maken van het Koninklijk Huis. In Vlaanderen cureerde hij in 2012 een grote expo in het kasteel van Gaasbeek.

Dit jaar is een jubileumjaar: het jaar van zijn 60e verjaardag. Dat is gevierd met een boek, "I am"  een dubbeltentoonstelling in Den Haag, die 320.000 bezoekers trok, een expo in het Rijksmseum die nu loopt en daar bovenop dus de nominatie voor de Pride Award. De tentoonstelling in het Rijksmseum is nog te bezoeken.  

Pride Walk - Foto Jeroen Ploeger

Dit jaar ging er ook een award naar een Onbekende Nederlander die zich verdienstelijk heeft getoond. Iedereen mocht “zijn” held voorstellen, met goede argumenten. Er werden zo’n 350 helden voorgedragen. Mooie verhalen, zoals een Haagse ex-portier die te veel had gezien hoe gay mensen worden gekleineerd. De man is zelf hetero, baat een gay kroeg uit en neemt initiatieven om de omgeving en het uitgaan veiliger te maken voor gays.

Of de 80-jarige travestiet, die nog steeds gaat optreden als drag queen, maar dan in bejaardenhuizen. Of een stelletje jongeren die een platform creëerden waar jonge transgenders elkaar kunnen vinden. De winnaar, aangeduid door een jury, is dus Krystof Dobrowolski-Onclin. Hij heeft jarenlang aan jonge scholieren uitgelegd wat de LHBTI-gemeenschap is, en hoe dat gaat. 

Tijdens de ceremonie waren er nog debatten en gesprekken met onder meer de presentator van de Nederlandse "De Mol" en met ex-politievrouw Ellie Lust over negatieve reacties bij politiemensen. “Pride talks” kun je trouwens zien op de site van AvroTros die het Pride festival omarmt en ondersteunt op radio, online en morgen op TV. Dan wordt de Canal Parade uitgezonden, de kleurrijke botenstoet op de grachten die al jarenlang honderdduizenden bezoekers trekt en vorig jaar werd uitgeroepen tot beste publieksevent van 2018.

Canal Parade - foto Jeroen Ploeger

In ons land zijn er ook gay city parades, maar in Amsterdam is de parade die begon als een party om Amsterdam te promoten als gay-vriendelijke stad uitgegroeid tot een heus festival dat een week duurt. Amsterdam nam begin juli ook deel aan de New Yorkse pride, waar 50 jaar Prides werden gevierd. 

Meest gelezen