Juli slechts iets warmer dan gemiddeld, maar wel een recordmaand

Ondanks de hittegolf, was de maand juli slechts iets warmer dan gemiddeld. Dat zegt het KMI in zijn klimatologisch overzicht van vorige maand. Juli 2019 kende een gemiddelde temperatuur van 19,5 °C, waar dat normaal 18,4°C is. Wel sneuvelden er heel wat warmterecords.

Het was vorige maand op sommige dagen tropisch warm. Toch was juli niet veel warmer dan gemiddeld, slechts 1 graad. Dat blijkt uit het klimatologisch overzicht dat het KMI maakte van de maand juli.

De maand begon eerder fris. Tot 16 juli lagen de temperaturen in Ukkel meestal iets onder de normale waarden. Vanaf de 17de stegen de temperaturen tot boven de normalen met extreem hoge waarden van de 23e tot en met de 26e. De laatste dagen van de maand schommelden de temperaturen rond de normalen.

Juli is recordmaand

Hoewel de gemiddelde temperatuur het niet echt toont, was er naar het einde van de maand toe een korte en zeer intense hittegolf. Van 22 tot en met de 26 juli daalde de maximumtemperatuur in Ukkel niet onder 25 °C en registreerde het KMI vier dagen met maxima ver boven 30 °C. Het meest spectaculaire record werd op 25 juli gebroken: die dag registreerde het KMI in Ukkel een maximumtemperatuur van 39,7 °C, waarmee het vorige record van 36,6 °C in 1947 ruimschoots werd verbroken (metingen vanaf 1901).

Tijdens deze hittegolf registreerde het KMI in Ukkel ook de hoogste minimumtemperatuur ooit: op 25 juli werd het niet kouder dan 23,5 °C (vorig record: 22,3 °C op 18 juni 2002). Ook in de rest van ons land bereikten we een nieuw record voor de maximumtemperatuur (metingen vanaf 1954). Het 'oude' record van 2015 en 2018 (38,8 °C) sneuvelde al op 24 juli. In Angleur (Luik) registreerde het KMI die dag een eerste keer een temperatuur van minstens 40 °C.

Op 25 juli werden echter in meer dan de helft van de beschikbare meetpunten een maximum van minstens 40 °C bereikt, met als absoluut maximum 41,8 °C in Begijnendijk. "Die dag werden de lokale records verbroken in al onze meetpunten waarvan we de metingen al hebben ontvangen. Dat zijn er een 100-tal", zegt het KMI.

Meest gelezen