KLJ dient een klacht in tegen "agressieve" boer

KLJ, de Katholieke Landelijke Jeugd, heeft een klacht ingediend tegen een landbouwer uit Westouter in West-Vlaanderen. Volgens de jeugdbeweging werd de boer boos toen de Zomergemse KLJ-afdeling door zijn maïsveld liep en schoot hij met een jachtgeweer in hun richting. De boer ontkent dat. Intussen vraagt het Algemeen Boerensyndicaat begrip voor de boer.

Vorige week was de jeugdbeweging van Zomergem op kamp in Westouter. Een groep van 15 kinderen tussen 12 en 16 jaar deed een trektocht dwars door de velden. Plots werden ze tegengehouden door een boer. Hij was woedend omdat ze in zijn maïsveld rondliepen.

Geschoten met jachtgeweer

De groep jongeren deed een 'rechtdoortocht', hierbij moet je van punt A naar punt B stappen in een rechte lijn. Ze trokken daarvoor door velden, maar daar kon de landbouwer niet om lachen. Isaak Dieleman, nationaal voorzitter van KLJ: "Hij reageerde zeer agressief. Hij bedreigde hen en schoot met een jachtgeweer. Hij mikte niet bewust op hen, maar wel in hun richting." De kinderen waren volgens Dieleman erg geschrokken en werden bijgestaan door slachtofferhulp om met de situatie om te gaan.

Boerensyndicaat vraagt begrip

De landbouwer ontkent dat hij geschoten heeft. Het Algemeen Boerensyndicaat doet geen uitspraak over de zaak, maar verduidelijkt dat het zeer vervelend is voor landbouwers wanneer groepen keer op keer door hun land stappen. Eric Boussery: "Misschien had hij al een paar keer andere groepen verwittigd. En als er dan voor de vijfde of zesde keer door je veld wordt getrokken, tja... Dan kunnen je stoppen wel eens doorslaan."

Het gerecht is nog altijd bezig met een onderzoek en heeft nog niets bekendgemaakt.

Meest gelezen