Nieuwe dorsmachine moet wilde hamster redden

In Widooie, in Tongeren, is vandaag voor het eerst een arenstripper ingezet om koren te oogsten. Die machine snijdt enkel de kopjes van de korenaar en laat de stengels rechtop staan. Daardoor kan de wilde hamster zich beter verstoppen voor roofvogels.

Onlangs werden er in Tongeren 9 wilde hamsters uitgezet om de bestaande burchten te versterken en te beschermen tegen uitsterven. Maar zonder extra inspanningen, zouden ook deze dieren het moeilijk krijgen. Een nieuwe manier van oogsten, met een arenstripper, maakt deel uit van het beschermingsplan voor het diertje. "Bij het oogsten van koren gaat normaal alles door de machine en ligt het stro en het koren apart, maar dat is niet ideaal voor de hamsters", zegt landbouwer Ghislain Lowette. "Het veld ligt dan open en de hamsters zijn dan de ideale prooi voor roofvogels."

Geen leeg veld

Door koren te oogsten met een arenstripper blijft het veld niet leeg achter. "De machine slaat de korrel uit de aren", zegt Ghislain. "Het stro en de aren blijven op het veld staan. Iemand die niks van landbouw kent, zou dan niet kunnen zeggen of het veld al dan niet geoogst is. Het positieve voor de hamsters is dat roofvogels de diertjes daar niet in zien zitten." 

Aftasten

Voor de boeren is het nog wat aftasten. De timing van oogsten is erg belangrijk, maar omdat de machine helemaal van Maastricht komt, kan je die niet terugsturen als het koren niet optimaal rijp is. Bovendien oogsten boeren ook de stengels. Dat wordt gedroogd en als stro verkocht. Boeren die gebruik maken van de arenstripper worden wel vergoed voor hun bijdrage aan de bescherming van de wilde hamster.

Meest gelezen