Aurore Belot / Belga

Nooit zoveel zonne-energie gebruikt als vorige maand, maar toch is hittegolf spelbreker

Vlamingen haalden de afgelopen maand 10% van hun energieverbruik uit de zon. Dat is een record. Het zonnige weer was een troef, maar té goed weer kan ook nefast zijn voor het rendement van zonnepanelen.

Juli was een recordmaand. Er werd nooit zoveel zonne-energie gebruikt in één maand, als vorige maand. De zonnepanelen in Vlaanderen produceerden de voorbije vier weken 426 GWh aan zonne-energie, goed voor maar liefst 10% van het Vlaamse energieverbruik, een recordpercentage. Dat blijkt uit een analyse van energieleverancier Eneco op basis van cijfers van het Vlaams Energieagentschap en APERe, de vereniging voor de bevordering van hernieuwbare energiebronnen.

Volgens Eneco is het hoge energieverbruik vooral te verklaren door een stijging in het aantal zonnepanelen en ook het zonnige weer zorgde voor het tweede jaar op rij voor een hogere productie in de maand juli dan verwacht.

Maar toch zit er een schaduwkantje aan (té) goed weer.  Een hittegolf en droogte kunnen het rendement van de zonnepanelen namelijk grondig verstoren. 

"Door te veel zon gaan de panelen iets minder efficient werken", zegt Mark Van Hamme van Eneco. "Een zonnepaneel werkt optimaal tot 25 graden, nadien neemt de efficientie gradueel af. Het rendement van de meeste zonnepanelen daalt met ongeveer 0,4% per graad boven de 25°C. Op de warmste dag ooit (>40°C) ging daardoor zo’n 6% zonne-energie verloren."

 

Meest gelezen