Videospeler inladen...

Vlaams Belang nog in de running voor Vlaamse regeringsdeelname? Van Grieken: "Bal ligt nu in het kamp van De Wever"

Het gesprek tussen Vlaams formateur Bart De Wever en Vlaams Belang over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering is afgelopen. De grote vraag: blijft Vlaams Belang in de running voor een Vlaamse regeringsdeelname of niet? Na afloop reageerde de voorzitter van Vlaams Belang, Tom Van Grieken: "Bart De Wever heeft niet in zijn kaarten laten kijken. De bal ligt in het kamp van de formateur." VRT NWS verneemt uit verschillende bronnen dat er gisteren of vandaag ook al gesproken werd met CD&V, Open VLD en SP.A. 

De hele dag hing er mist over de nieuwe ontmoeting tussen Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) en Vlaams Belang. Toen onze ploeg om 18 uur op de drie onderhandelaars van Vlaams Belang stootte, lieten ze allesbehalve in hun kaarten kijken. En opvallend: de drie onderhandelaars hadden heel wat moeite om het Parlement binnen te geraken. Het duurde minutenlang alvorens ze effectief binnengelaten worden. 

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Maar het gesprek is er wel degelijk geweest - én is intussen afgelopen. VRT NWS heeft intussen ook vernomen dat De Wever ook heeft samengezeten met CD&V, SP.A en Open VLD. De grote vraag: wat is er precies besproken? En blijft Vlaams Belang aan de onderhandelingstafel of niet? 

Volgens Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, zijn de verschillende scenario's overlopen in het gesprek. "We hebben ons standpunt nog eens duidelijk gemaakt. Wij zijn van oordeel dat het de wil van de kiezer is dat Vlaams Belang en N-VA samen in de regering stappen."

Maar of dat ook zal gebeuren, dat blijft voorlopig koffiedik kijken. "Bart De Wever staat voor een keuze: komt er echte verandering of blijft het meer van hetzelfde", zegt Van Grieken. "Hij heeft niet in zijn kaarten laten kijken. De bal ligt nu in het kamp van de formateur. Maar N-VA heeft meer overeenstemmingen met ons dan met de andere partijen." Van Grieken laat ook verstaan dat de communicatie nu aan De Wever is: "Ik hoef niet voor zijn beurt te spreken."

Bart De Wever heeft niet in zijn kaarten laten kijken. De bal ligt nu in het kamp van de formateur

Tom Van Grieken - Voorzitter Vlaams Belang

Probleem blijft dat N-VA en Vlaams Belang geen meerderheid hebben en dat de andere partijen al duidelijk gemaakt hebben dat ze niet met Vlaams Belang willen regeren. "Mocht ik de verkiezingen verliezen, zoals CD&V en Open VLD, dan zou ik bescheiden reageren", zegt Van Grieken stellig. "We willen echt verandering, en dat kan alleen met ons. Anders is het meer van hetzelfde en wordt het een coalitie van de losers."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

VRT-journalist Steven Decraene die de gebeurtenissen allemaal gevolgd heeft, duidt in Terzake: "Voorlopig stopt het nog niet voor Vlaams Belang. Maar het is duidelijk dat de druk bij de Vlaamse formateur ligt. En ook bij Vlaams Belang en zijn achterban stijgt de spanning. Overal wordt een versnelling hoger geschakeld, iedereen beseft dat er snel knopen doorgehakt zullen worden." N-VA heeft overigens nog niet gecommuniceerd over de ontmoeting.

Herbekijk hier het fragment uit Terzake:

Videospeler inladen...

Jean-Marie Dedecker en Carl Devos gingen nadien in gesprek over de stand van zaken bij de Vlaamse regeringsonderhandeling. Volgens Devos zal N-VA wel degelijk voortgaan zonder Vlaams Belang. Bekijk dat gesprek hieronder.

Videospeler inladen...

Meest gelezen