Copyright by MaxPixel

Rechtsbijstandsverzekering wordt fiscaal aftrekbaar, maar polis wordt tegelijk duurder

Vanaf 1 september wordt een verzekering voor rechtsbijstand fiscaal aftrekbaar. Het fiscale voordeel loopt op tot 124 euro. Maar wat blijkt? Sommige verzekeraars trekken tegelijk ook hun premie op.  

Een rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten voor een advocaat wanneer u in een juridisch conflict betrokken raakt. Zo'n verzekering maakt nu meestal al deel uit van een autoverzekering of een familiale verzekering. Maar de federale regering wil, onder impuls van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), dat meer Belgen een aparte rechtsbijstandsverzekering afsluiten. In vergelijking met onze buurlanden hebben weinig Belgische gezinnen zo'n verzekering.

"We willen een brede laag van de bevolking aanspreken", klonk het eind vorig jaar. Vanaf september dit jaar zullen mensen daarom zo'n verzekering fiscaal kunnen inbrengen. Het voordeel komt neer op een belastingvermindering van maximum 124 euro. Om fiscaal aftrekbaar te zijn wordt de polis ook uitgebreid; verzekeraars zullen ook kosten moeten dekken bij bouwgeschillen en echtscheidingen.

Maar intussen blijkt dat een aantal verzekeraars hun polis hebben aangepast, schrijft De Standaard. De grootste zelfstandige rechtsbijstandsverzekeraar, DAS, verhoogt de premie met zo'n 120 euro. En ook bij Arces, een merk binnen P&V-verzekeringen, wordt de fiscaal aftrekbare polis zo'n 75 euro duurder. "We hebben de minister gewaarschuwd dat de polissen duurder zouden worden. De wet voorziet een lijst aan waarborgen die verplicht deel moeten uitmaken van de fiscaal aftrekbare rechtsbijstandspolissen", zegt Erika Van Dyck, CEO van DAS in de krant De Standaard.

"Pervers effect van belastingaftrekken"

Volgens verzekeraar DAS komt het geld van het fiscale voordeel niet in de zakken van de verzekeraars terecht. Maar Kamerlid Vincent Van Quickenborne van regeringspartij Open VLD noemt de kwestie het "perverse effect" van belastingaftrekken. "Er komt een belastingvermindering, maar de consument betaalt uiteindelijk hetzelfde omdat de premies naar boven gaan."

De liberale politicus wil dergelijke belastingaftrekken afschaffen. "De factuur is voor de belastingbetaler. En de verzekeringsmaatschappijen, die waarschijnlijk goed gelobbyd hebben bij de bevoegde minister,  verdienen er grof geld aan."

Assuralia, de koepelorganisatie van verzekeraars, wijst er op dat de lancering van de nieuwe verzekering een uitstekende gelegenheid is voor de consument om de voorwaarden bij de verschillende verzekeraars te gaan vergelijken. Minister Geens zelf vindt het "te vroeg om conclusies te trekken aan de hand van enkele voorbeelden". "Als de consument eenzijdig tot een premieverhoging verplicht wordt, kan hij zijn polis opzeggen en een nieuwe polis aangaan bij een andere verzekeraar."

Meest gelezen