Videospeler inladen...

"Er is een borstvoedings­maffia, ik trek vaak mijn wenkbrauwen op bij wat moeders elkaar durven aan te doen"

Borstvoeding geven: veel mama's doen het na de geboorte van hun kind. Maar Vlaams Parlementslid en huisarts Freya Saeys vraagt aandacht voor de andere kant. Want wat als mama's geen borstvoeding kunnen of willen geven. "We moeten af van de vooroordelen. Maar er is een borstvoedings­maffia, ik trek vaak mijn wenkbrauwen op wat moeders elkaar durven aan te doen."

"Borstvoeding is goed voor baby's, dat is bewezen. Maar we moeten absoluut af van de vooroordelen." Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open VLD en zelf huisarts is duidelijk, eerst op Twitter en nu ook in "De wereld vandaag" op Radio 1: "Vrouwen beslissen uit vrije wil of ze borstvoeding willen en kunnen geven. En daar moeten we respect voor hebben." 

Lees verder onder de tweet.

Maar dat respect voor de keuze om al dan niet borstvoeding te geven, is er niet altijd zegt Saeys. "Ik merk zelf in mijn omgeving dat men vrouwen vaak nog pusht om borstvoeding te geven, ondanks dat ze dat misschien niet zien zitten. Dat is jammer. Want vaak lopen dingen niet op een roze wolk, heeft men pijn, krijgt men last van kloven en ook slaaptekort en vermoeidheid spelen een grote rol. Als dat dan niet lukt, voelt men zich gefaald en beschaamd."

En daar spelen (sommige) andere moeders een grote rol in. "Er is een borstvoedingsmaffia die z'n missie ervan maakt om alle baby's over de hele wereld borstvoeding te laten drinken. Op sociale media bijvoorbeeld zijn er heel wat groepen waarin mama's hun ervaringen delen en dan trek ik vaak mijn wenkbrauwen op wat moeders en vrouwen elkaar durven aan te doen. De mildheid voor elkaar is zeer ver zoek en dat zou toch meer mogen zijn."

Er is een borstvoedingsmaffia die z'n missie ervan maakt om alle baby's over de hele wereld borstvoeding te laten drinken

Want borstvoeding geven lukt gewoon niet altijd. En daar kunnen meerdere redenen voor zijn. "Enerzijds medische aandoeningen, denk aan HIV, acute tuberculose, koortsblazen ter hoogte van de borst of bepaalde medicatie, maar anderzijds zijn er ook praktische redenen. Denk aan zelfstandige vrouwen die na 4 weken terug moeten beginnen en het niet zien zitten om borstvoeding te geven. Ik vind dat we daar respect voor moeten hebben."

"Elke moeder wil het beste voor haar kind", benadrukt Saeys. "Borstvoeding of flessenvoeding, dat maakt geen verschil." Meer nog: het psychische welzijn van de mama is ook belangrijk: "Veel belangrijker voor het kind dan welke voeding dan ook. Een gelukkige mama is een gelukkige baby."

Een gelukkige mama is een gelukkige baby

Herbeluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Bekijk het verslag over borstvoeding uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen