Saudi-Arabië zal vrouwen toestaan om zelf een paspoort te krijgen en te reizen zonder toestemming van een man 

In Saudi-Arabië zijn een reeks decreten uitgevaardigd die vrouwen in staat stellen om zelf een paspoort te krijgen en te reizen zonder de toestemming van een man. Dat melden verschillende media. Vrouwen zullen ook zelf een geboorte, huwelijk of scheiding kunnen aangeven. Tot nu toe kon dat niet.

Vrouwen van 21 jaar en ouder zullen in Saudi-Arabië zélf een geboorte, een huwelijk of een scheiding kunnen aangeven. Zélf de voogdij kunnen krijgen over minderjarige kinderen en zélf een paspoort kunnen krijgen en reizen zonder toestemming van een man. Tot nu moesten vrouwen in het land hiervoor toestemming krijgen van een van hun "voogden" (een echtgenoot, vader of ander mannelijk familielid).  Mensenrechtenorganisaties uitten al jaren kritiek op dit systeem dat vrouwen gelijkstelt aan minderjarigen. 

In het decreet dat ondertekend werd door koning Salman Bin Abdulaziz zou concreet staan dat "elke Saudische burger het recht heeft om een paspoort te bezitten en dat alleen minderjarigen een voogd nodig hebben". Het decreet is genderneutraal geschreven en legt geen specifieke restricties voor vrouwen op, zo melden verschillende media. 

Het is niet de eerste keer dat de koning een reeks hervormingen doorvoert, die vrouwen iets meer rechten en vrijheden geeft. Tot een jaar geleden mochten Saudische vrouwen niet zelf met de wagen rijden. Maar op 24 juni 2018 kwam daar verandering in - nadat koning Salman dat een jaar eerder per decreet beslist had. Toen werden ook verschillende beperkingen rond het sociale leven van vrouwen en hun omgang met mannen versoepeld. De hervormingen passen in het ambitieuze plan van de Golfstaat om tegen 2030 grondige economische en sociale hervormingen door te voeren.

Toch blijven de vrijheden die vrouwen in Saudi-Arabië hebben beperkt. Zo moeten ze wel nog de toestemming hebben van een man om te mogen trouwen en mogen ze zelf hun kinderen geen toestemming geven om te huwen.

Verschillende vrouwen ontvluchtten hierdoor ook al het land, zo was er onder meer de 18-jarige Rahaf al-Qunun die zich opsloot in een hotelkamer in Bangkok en uiteindelijk asiel kreeg in Canada. Haar grootste drijfveren om te vluchten, waren vrijheid en onafhankelijkheid. "Ik zou in Saudi-Arabië niet kunnen trouwen met wie ik wilde. Ik zou geen job kunnen krijgen zonder toelating. Vrouwen kunnen zich er ook niet zomaar verplaatsen", zei ze toen. "Ik hoop dat mijn verhaal andere vrouwen aanmoedigt en wetten verandert." 

De Golfstaat heeft ook veel kritiek gekregen voor de arrestaties van vrouwelijke activisten die pleitten voor het opheffen van het voogdijsysteem. Velen onder hen, onder wie Loujain al-Hathloul die deze week nog haar 30e verjaardag moest vieren in een Saudische gevangenis, zouden in de gevangenis gefolterd en seksueel misbruikt zijn. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn deze aanpassingen dan ook enkel bedoeld om het imago van het land te verbeteren. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe regels meteen van kracht zijn. 

Meest gelezen