Videospeler inladen...

Trump kondigt douanetarieven van 10 procent aan op Chinese import van 300 miljard dollar

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter aangekondigd dat de Verenigde Staten vanaf 1 september douanetarieven van 10 procent gaan heffen op 300 miljard dollar aan Chinese import.

Het gaat niet om de 250 miljard dollar aan goederen waarvoor al een heffing van 25 procent geldt, verduidelijkt hij. De aankondiging volgt op gesprekken die de twee wereldeconomieën deze week hielden in Shangai. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsgezant Robert Lighthizer keerden terug zonder veel vooruitgang te kunnen melden.

Bij zijn aankondiging op Twitter zei Trump dat China had beloofd om meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen, maar dat niet heeft gedaan. Ook zou het land zich niet hebben gehouden aan de belofte om te stoppen met de verkoop van Fentanyl aan de Verenigde Staten.

Trump benadrukte wel dat de handelsgesprekken verdergezet worden. "We kijken ernaar uit om onze positieve dialoog met China over een uitgebreide handelsovereenkomst voort te zetten, en voelen dat de toekomst tussen onze twee landen zeer rooskleurig zal zijn!", besloot hij.

Later voegde hij er ook nog aan toe dat hij "nog meer of minder kon doen met de tarieven". "Het hangt af van de gesprekken met China, maar de tarieven kunnen in stappen omhoog gaan en zelfs tot boven 25 procent stijgen."

Wall Street duikt meteen omlaag

De aandelenbeurzen in New York zijn na het nieuws flink lager gesloten. De beurzen stonden in het groen totdat president Donald Trump verdere importheffingen op Chinese producten aankondigde. Die aankondiging bracht een schokgolf teweeg op Wall Street. Beleggers verwerkten verder opnieuw een golf aan bedrijfsresultaten, waaronder die van grote bedrijven als Verizon, Kellogg en General Motors. De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent lager op 26.583,42 punten. De brede S&P 500 ging 0,9 procent omlaag tot 2953,56 punten. Techbeurs Nasdaq verloor 0,8 procent op 8111,12 punten.

Meest gelezen