Videospeler inladen...

Wat het debat van de Democratische presidentskandidaten heeft geleerd: "Joe Biden rijdt nog altijd in het geel"

Opnieuw hebben de Democratische presidentskandidaten in de Verenigde Staten, gespreid over twee avonden, de degens gekruist. En die debatten leren, ondanks de soms fikse aanvallen, dat voormalig vicepresident Joe Biden nog steeds de te kloppen man is, stelt Michiel Vos in "De ochtend" op Radio 1. Vos is de schoonzoon van Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. "Ik zie niet direct iemand die Biden uit die positie kan stoten."

Omdat het kandidatenveld bij de Democraten nog erg druk bezet is, met 20 kandidaten in de running, worden de debatten voorlopig nog gespreid over twee avonden. En waar dinsdag de linksere Elizabeth Warren (70) en Bernie Sanders (77) de te kloppen namen waren, was dat nu Obama's voormalige vicepresident Joe Biden (76), meer een centrumfiguur binnen de Democratische partij.

Michiel Vos zag dat ook de andere kandidaten dat goed begrepen hadden. Biden werd de hele avond aangevallen, maar die trok zich relatief goed uit de slag. "Nu was hij beter voorbereid. Hij had ook aangekondigd: 'ik ga niet zo vriendelijk zijn als de eerste keer'. Toen was Biden een beetje uit z'n lood geslagen: hij was toch de kopman, hoe kon hij nu worden aangevallen? Dat is hij nu wel gewend."

Biden heeft een hele lange geschiedenis waar je dingen kunt uithalen en die je kunt aanvallen

Michiel Vos

Biden, die zowat zijn hele leven in de Amerikaanse politiek zit, valt natuurlijk makkelijk aan te spreken op zijn daden en beslissingen. "Hij heeft een hele lange geschiedenis waar je dingen kunt uithalen en die je kunt aanvallen", legt Vos uit. "Dat gebeurde gisteren ook."

Ook nu ging het debat onder meer over een gezondheidszorg naar Europees model. Meer progressieve Democraten willen dat het hele systeem op de schop gaat, in een grote omwenteling. Joe Biden van zijn kant kiest voor de geleidelijke verbetering, wat hem in het midden van het pak zet. "Dat is niet altijd even makkelijk, maar het is volgens hem wel het meest realistisch."

Niet strak, wel geliefd

Ook na de twee Democratische debatten noemt Vos Joe Biden nog altijd de kopman. "Hij is wat oud, diep in de 70", zegt Vos, "en dat blijft om hem heen zweven. Zijn antwoorden kloppen niet altijd helemaal of zijn wat weifelachtig. Hij is dus niet altijd even strak en duidelijk, zoals Barack Obama dat in debatten wel was."

Binnen het gematigde deel van de partij gaat het nog steeds om Joe Biden en niemand anders

Michiel Vos

Toch is er nog altijd niemand zo geliefd als Biden. Dat blijkt ook uit de cijfers: in de meeste peilingen overtuigt hij vlot meer dan 30 procent van de Democratische kiezers, gevolgd door Sanders en Warren, die tussen de 15 en 20 procent schommelen. 

(Lees verder onder de foto)

De Democratische kandidaten Bernie Sanders en Elizabeth Warren.

"Hij rijdt in het geel en ik zie niet direct iemand die hem uit die positie kan stoten. Binnen het gematigde deel van de partij gaat het nog steeds om Joe Biden en niemand anders."

En tegen Trump?

Uiteindelijk gaat het erom welke figuur de Democraten in de presidentsrace tegenover Donald Trump plaatsen, zegt Vos. "We moeten Amerika redden", klinkt het fors. En dat is wel degelijk een fundamenteel, inhoudelijk debat. 

"Dat debat gaat over het systeem, hoe Amerika op dit moment draait. Moet het helemaal op de schop: Wall Street, gezondheidszorg, strafinrichtingen, verdeling arm-rijk? Of moet het gewoon langzaam, beetje bij beetje verbeterd worden, het zogenaamde 'incrementalism' van Joe Biden?"

In september vindt het volgende debat plaats. Pas in het vroege voorjaar van 2020 starten de eerste stemrondes in de verschillende Amerikaanse staten. In juli van volgend jaar, op de National Convention, wordt dan officieel de Democratische presidentskandidaat aangeduid.

Beluister hier het hele gesprek met Michiel Vos in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen