Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Zeker vier mensen doodgeschoten" bij nieuw massaal protest in Soedan

In Soedan staat het akkoord om te macht te delen tussen de legertop en de burgerlijke oppositie opnieuw onder druk. Tijdens een nieuwe massabetoging in de stad Omdurman is opnieuw geschoten en zouden zeker vier mensen zijn gedood.

De betoging was een reactie op de moord eerder op vier schoolkinderen tijdens een andere manifestatie in de deelstaat Noord-Kordofan. Er waren zeker honderdduizenden mensen op straat gekomen in Omdurman, vlakbij de Soedanese hoofdstad Khartoem. 

Volgens voorlopige bronnen is daar op een bepaald ogenblik opnieuw geschoten op de betogers. Daarbij zouden volgens medische bronnen zeker vier doden en tientallen gewonden zijn gevallen. 

De oppositie had tot de betoging in Omdurman opgeroepen als reactie op een eerdere schietpartij in de stad al-Ubayd in de deelstaat Noord-Kordofan. Tijdens die betoging zijn vijf mensen -onder hen vier schoolkinderen- doodgeschoten door schutters van de RSF of Rapid Support Forces. Dat is de opvolger van de beruchte Janjaweed-militie die 15 jaar verantwoordelijk was voor de massamoorden in de westelijke deelstaat Darfoer. Die RSF vormt een belangrijk onderdeel van de militaire junta die Soedan beheert sinds de val van dictator Omar Hassan al-Bashir enkele maanden geleden.

Onlangs had de burgerlijke oppositie na maanden van actievoeren een  akkoord over machtsdeling bereikt met de militaire junta. Blijkbaar zit niet iedereen binnen die junta op dezelfde lijn en zouden er elementen zijn die het vredesakkoord zouden willen saboteren. Het vermoorden van opposanten kan dan een middel zijn.

Meest gelezen