Veel Zuid-Koreanen wachten niet op hun regering om een boycot van Japanse producten af te kondigen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Zuid-Koreaan steekt zichzelf in brand uit protest tegen Japanse sancties

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel heeft een bejaarde man zichzelf in brand gestoken uit protest tegen Japan. Eerder was al een bejaarde man omgekomen bij een gelijkaardig incident. De relaties tussen Japan en Zuid-Korea zijn in een crisis geraakt na enkele Japanse maatregelen tegen de Koreaanse economie.

De 72-jarige man heeft zichzelf in Seoel in brand gestoken en wordt nu verzorgd in een ziekenhuis. De man zou in levensgevaar zijn. Onlangs had een andere bejaarde zich ook in brand gestoken. Die man is overleden. Beide mannen lieten briefjes achter, waarin ze hun afkeer van Japan uitspraken.

Japan en Korea hebben al langer een moeilijke relatie door de langdurige kolonisatie van het schiereiland door Japan. De huidige spanningen zijn echter van economische aard. Zo heeft Japan op 1 juli beperkingen opgelegd aan de uitvoer van drie stoffen naar Zuid-Korea. Die stoffen zijn van erg groot belang bij de productie van microchips en beeldschermen voor televisies en smartphones. Dat zijn erg belangrijke uitvoerproducten voor Zuid-Korea. 

Meer nog: morgen zou Japan Zuid-Korea schrappen van de "witte lijst" van 27 landen die handelsvoordelen krijgen van Tokio. Officieel gebeurt dat om "veiligheidsredenen", maar de Japanse overheid is vooral geïrriteerd omdat bedrijven uit dat land onlangs veroordeeld zijn tot schadevergoedingen aan slachtoffers van dwangarbeid tijdens de bezetting van Korea door Japan. (Lees verder onder de foto).

Bij het protest komen opvallend ook veel jonge Koreanen de straat op om hun afkeer van Japan duidelijk te maken.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Zuid-Korea dreigt nu met tegenmaatregelen. Een daarvan zou het opschorten zijn van een akkoord waarbij de inlichtingendiensten van beide landen informatie uitwisselen. Dat zou echter de relaties tussen Seoel en Tokio nog verder kunnen verzuren. De Zuid-Koreaanse bevolking heeft daar echter niet op gewacht en veel mensen voeren spontaan al een boycot van Japanse goederen of reizen naar Japan. Dat land is de belangrijkste bestemming voor Zuid-Koreaanse toeristen.

Crisis komt erg ongelegen voor de VS

De spanningen tussen Zuid-Korea en Japan komen erg ongelegen voor de bondgenoot van beide: de Verenigde Staten. Amerika heeft beide nodig -en omgekeerd natuurlijk ook- om bedreigingen vanuit het stalinistische Noord-Korea en vanuit China te keren. VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wil dan ook praten met de leiders van Japan en Zuid-Korea.

Het gaat om de grootste crisis tussen beide landen sinds het herstel van de diplomatieke betrekkingen in 1965, maar de wrok zit veel dieper. Traditioneel was Korea een doorgeefluik voor invloeden vanuit het Aziatische vasteland -en dan veelal China- naar Japan. Zo kwamen onder meer het schrift, de theecultuur en het boeddhisme via Korea naar Japan. Anderzijds was Korea de voorbije eeuwen vaak het slagveld tussen China en Japan.

Tussen 1910 en 1945 werd Korea bezet door Japan. In die periode werd een industrialisering doorgevoerd, maar werden de Koreaanse cultuur en taal ook onderdrukt. Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Koreanen ingezet als dwangarbeiders in de Japanse oorlogsindustrie en Koreaanse vrouwen werden als seksslavinnen misbruikt door het Japanse leger. Het gebrek aan excuses en schadevergoeding door Tokio is het fundament van veel wrok en van het huidige conflict.

Hier wordt de Japanse "oorlogsvlag" samen met een foto van premier Shinzo Abe in brand gestoken.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen