Videospeler inladen...

"Helter skelter": 50 jaar geleden vermoordden Charles Manson en zijn sekte actrice Sharon Tate  

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat sekteleden van goeroe Charles Manson gruwelijk aan het moorden sloegen. In de nacht van 8 op 9 augustus 1969 drongen vier leden van "The family", de sekte van Manson, de villa van actrice Sharon Tate en filmregisseur Roman Polanski in Los Angeles binnen. Polanski was er niet, de hoogzwangere Sharon Tate wel. Samen met vier logés werd zij met tientallen messteken omgebracht. De volgende dag vermoordde "The family" een rijk koppel in dezelfde buurt. Alles gebeurde op bevel van Charles Manson. De film "Once upon a time in ... Hollywood", die volgende week uitkomt, speelt tegen de achtergrond van dit drama. En ook andere regisseurs en auteurs vonden inspiratie in de Manson-moorden, onder meer Louis Paul Boon en A. F. Th. van der Heijden.

De moordpartij op Sharon Tate en haar gezelschap joeg een golf van afgrijzen door de Verenigde Staten en later door de hele wereld. De slachtoffers werden met messen en vuurwapens afgeslacht en hebben daarbij verschrikkelijk geleden. Dat Sharon Tate acht en een halve maand zwanger was van een zoontje, en dokters de zo goed als voldragen en gezonde baby niet konden redden droeg nog bij tot de horror. Tijdens de rechtszaak bleek dat Tate haar moordenaars had gesmeekt om haar kind te sparen.  

(lees aub verder onder de foto)

Het lichaam van Sharon Tate wordt uit de huurvilla weggebracht
AP1969

Sharon Tate, mooiste vrouw van Hollywood

In 1969 waren Sharon Tate en Roman Polanski een van de nieuwe droomkoppels van de jetset. Filmregisseur Polanski en actrice Sharon Tate hadden elkaar ontmoet in Londen in 1966. In '67 gaf Polanski haar een opvallende rol in zijn commerciële doorbraakfilm "The fearless vampire killers". Het jaar daarna trouwden ze. Hij was 35, zij 25. Begin 1969 raakte Tate zwanger. Om zich rustig voor te bereiden op de bevalling was ze naar hun huurvilla in Los Angeles gekomen, de woning zat barstensvol babyspullen. Polanski zou haar snel volgen maar had nog wat zaken te regelen in de Londense filmwereld. 

Sharon Tate heeft de benen waarvoor de minirok is uitgevonden 

Thomas Thompson in Life Magazine

De Amerikaanse Sharon Tate was nog maar 25 en stond aan het begin van een beloftevolle carrière als actrice. Ze speelde in enkele horrorfilms mee, onder meer aan de zijde van David Niven in "Eye of the devil" uit '66.  Niet weinigen vonden Tate een van de mooiste vrouwen ter wereld. Maar er was meer. Tate en Polanski waren symbolen van het jonge, liberale, cultureel vrijgevochten Amerika van de jaren 60. Het is bijzonder ironisch dat aan het droomhuwelijk een einde kwam een week voor het festival van Woodstock, dat de laatste opflakkering zou blijken van het al half voorbije tijdperk van hippies en flower power. Het Amerikaanse tijdschrift Life bracht half september 1969 een reportage over het eerste bezoek van Polanski aan de gruwelvilla, 10050 Cielo Drive, Bel Air in Los Angeles, uitgerekend op de bladzijden net na die met een fotoverslag over Woodstock...

(lees aub verder onder de foto) 

Polanski en Tate na de voltrekking van hun huwelijk, 20 januari 1968, in Chelsea
1968 AP

Het kortstondige geluk van Roman Polanski

Roman Polanski bracht zijn kindertijd door in Warschau. Erg jong al ontsnapte hij twee keer aan een totalitair systeem: het nazisme en het communisme. Zijn moeder verdween plotseling en definitief uit zijn leven toen de nazi's haar gevangen namen. In West-Europa studeerde Polanski filmografie. Het duurde tot 1965 voor hij Engels leerde. Door zijn huwelijk met Tate werd hij een ander mens: positief, grappig, levenslustig, gretig en erg productief. De combinatie van de in zijn tragische jeugd beproefde Polanski en de jonge Sharon Tate die een jeunesse dorée achter de rug had, was magnetisch. 

Why? Why? Why? Sharon was the supreme moment of my life, I knew it wouldn't last

Polanski bij zijn eerste bezoek aan het horrorhuis

(Lees verder onder het filmpje over Sharon Tate)

Roman Polanski is zonder meer een van de grote regisseurs van de filmgeschiedenis. Zijn vroege werk, onder meer "Cul de Sac" en "Twee mannen in een kast", is in zwart-wit en zit vol vreemde storende humor. Zijn grootste roem vergaarde hij met enkele moeilijk te evenaren klassiekers als  "Repulsion" met Catherine Deneuve, "Rosemary's baby" met Mia Farrow en het absolute meesterwerk "Chinatown" met een magische rolbezetting: Faye Dunaway, Jack Nicholson en John Huston. Voor "The pianist" kreeg hij een Oscar.

Polanski wordt later deze maand 86 jaar. Zijn naam blijft ook in het nieuws door een zaak van seksueel misbruik, in 1977, met een meisje van 13. Polanski mag de Verenigde Staten om die reden niet meer binnen; het land probeert hem nog altijd actief uitgeleverd te krijgen.  Hij werd ook uit de Academy gezet, de organisatie die de Oscars uitreikt.

(Lees aub verder onder de foto)

De verwaarloosde ranch niet ver van Los Angeles waar Charles Manson woonde met zijn volgelingen
AP1969

"The family"

Wie was Charles Manson, de goeroe onder wiens invloed de moorden werden gepleegd? Manson (°1934), een leeftijdsgenoot van Polanski, was de zoon van een alcoholverslaafde tienermoeder en een onbekende vader. Hij groeide eerst op bij familieleden, later in heropvoedingsinstellingen en ten slotte in de jeugdgevangenis. In 1967 kwam hij vrij en ging hij wonen in de hippiebuurt van San Francisco. Hij concentreerde zich op kwetsbare meisjes met wie hij  een sekte vormde, "The family" zoals hij het noemde. Hij oefende absolute macht uit over de jonge zwakke vrouwen.

Manson had ook muzikale ambities. Via een paar meisjes uit "The family" kende hij de drummer van de Beach Boys, Dennis Wilson, en producer Terry Melcher, die hij bestookte met demo's en teksten en ideeën. Dennis Wilson nam één nummer van Manson op, maar vergat zijn naam te vermelden. Manson was woedend, en bedreigde Wilson, maar dat was nog niets vergeleken met de razernij waarin hij ontstak toen Melcher elk verder contact verbrak. Terry Melcher woonde ooit in de huurvilla van de Polanski's. Kan Manson zich vergist hebben van doelwit? Maar dat verklaart niet waarom zijn moordenaressen een dag later een rijk echtpaar in de buurt even beestachtig ombrachten.   

(lees aub verder onder de foto)

3 van de 4 moordenaressen in de rechtbank van Los Angeles, een jaar na de moorden; let op de X op hun voorhoofd
AP1970

Helter Skelter

Charles Manson was een labiele geest die allerlei zaken door elkaar gooide en diepere symbolische betekenissen zocht waar die er helemaal niet waren. Hij was verslaafd aan "The White Album" van The Beatles, vooral aan het nummer "Helter Skelter". Gecombineerd met "Black Bird", "Piggies", "All you need is love" en "Revolution" 1, 2 en 9 las hij in die song oproepen tot massamoorden, zelfs tot een heuse oorlog. 

"Helter Skelter" gaat over een angstaanjagende rit op een achtbaan. Wie de brave, ondubbelzinnige tekst leest, snapt niet waar Manson de inspiratie voor zinloos geweld haalde. Maar de muziek van het nummer is helemaal anders. Paul McCartney wilde echt een bikkelharde, schrille, akelige compositie maken. Manson haalde zijn ideeën vooral uit de rare geluiden en de vreemde kreten op "Helter Skelter".  Hieronder ziet en hoort u Paul McCartney live met zijn "Helter Skelter", op het Glastonbury Festival van 2004.

Louis Paul Boon en A. F. Th. van der Heijden

De moordpartij en vooral het ellendige lot van Sharon Tate beroerden veel kunstenaars. Ook bij ons en zelfs tot nu.  Uit 1974 stamt het boek "Helter Skelter" van Vincent Bugliosi dat de moorden nauwgezet beschrijft en kadert. Twee jaar later werd het boek verfilmd.  "De meisjes" uit 2016 van Emma Cline is een psychologische roman over jongeren in een commune of sekte, los gebaseerd op "The family". Een paar ex-sekteleden hebben hun wederwaardigheden bij Manson beschreven. Het laatste boek over de kwestie is "The Castle on Sunset" van Shawn Levy van dit jaar. De titel verwijst naar Chateau Marmont, het favoriete hotel van Polanski en Tate. 

In 1973 schreef Louis Paul Boon het kortverhaal "De meisjes van Jesses" voor het tijdschrift Maatstaf. Later verscheen het in verscheidene  bundelingen. In het verhaal combineert Boon elementen uit het boek "Openbaring" uit het Nieuw Testament met de moordzaak, waarover hij in de krant gelezen had. Boon wist zo dat Manson een trouw lezer was van het boek "Openbaring". De titel "De meisjes  van Jesses" verwijst naar de jonge vrouwen in "The family" en naar Jezus. Manson beschouwde zichzelf als een heiland, een messianistische profeet, een redder van de mensheid. Op foto's zie je dat hij alles deed wat hij kon om op Jezus te lijken. 

(lees aub verder onder de foto)

Louis Paul Boon

De Nederlandse schrijver A. F. Th. van der Heijden had 1000 pagina's nodig om zijn interpretatie te geven. In "Het schervengericht" uit 2007 brengt hij twee vermomde gevangenen met een valse naam samen in één cel: een filmregisseur die een minderjarige heeft verkracht en een massamoordenaar. Als ze ontdekken wat ze met elkaar te maken hebben, volgen vele bladzijden van boeiende dialogen, maar tot berouw of vergeving, laat staan begrip of verzoening komt het niet. 

(lees aub verder onder de foto)

A.F.Th. van der Heijden

Marilyn Manson, Quentin Tarantino en South Park

Toen shockrocker en lid van "The Church of Satan" Brian Hugh Warner een naam zocht voor zijn groep, koos hij voor Marilyn Manson, de voornaam van Monroe en de familienaam van Charles, de beauty en de beast gecombineerd. Verder ging de provocatie niet. Hoewel Marilyn uiteraard wel een aantal gewelddadige teksten schreef. O ja, Brian Hugh Warner is geboren in 1969!

(lees aub verder onder de foto)

Vorig jaar verscheen de film "Charlie says" van Mary Harron. Matt Smith vertolkt Manson in dit biografische drama. Het filmfestival van Cannes in 2019 opende met "Once Upon a time... in Hollywood" van Quentin Tarantino. Brad Pitt en Leonardo di Caprio spelen er twee weinig succesvolle nevenfiguren van Hollywood in 1969, tegen de achtergrond van de moordpartij. Rick Dalton, rol van Di Caprio, woont naast Sharon Tate. Zo spelen Sharon (vertolkt door Margot Robbie, maar ook de echte in oude beelden) en Manson ook even mee. Uitgerekend 50 jaar na de moorden komt "Once Upon a time... in Hollywood" in de zalen. De filmmaatschappij ging wel niet zo ver om de film exact op 9 augustus uit te brengen.  Bij ons is de releasedatum 14 augustus.   

In 2015 maakte NBC de tv-reeks "Aquarius" over een detective die infiltreert in ''The family". In de Netflix-reeks "Mindhunter" over seriemoordenaars duikt Manson op in de trailer van het komende, tweede seizoen. En uiteraard kon South Park niet ontbreken. In hun onweerstaanbare en gelukkig meestal geestige drang om de Amerikanen te provoceren en te fileren maakten de tekenaars en scenaristen van South Park de aflevering "Merry Xmas Charlie Manson". Enzovoort. 

(lees aub verder onder de foto)

Charles Manson met een X op zijn voorhoofd in de rechtbank van Los Angeles, juni 1970

This is the end

In 1971 werd Charles Manson over de hele lijn schuldig bevonden aan zevenvoudige moord. Tijdens het proces verscheen hij met een X, later een swastika, op zijn voorhoofd. Hij kreeg de doodstraf, in 1972 omgezet in levenslang. Dat gebeurde ook met de vier uitvoerders van de moorden. Alle verzoeken tot invrijheidsstelling werden verworpen. Manson stierf op 19 november 2017 in de gevangenis, op zijn 83e.

De apocalyptische "messias" had niet alleen Sharon Tate en nog zes andere mensen laten doodmartelen, hij zette ook een streep onder de periode van ''love and peace". Onder het tijdperk van Woodstock kortom, waarover we volgende week een reeks brengen op vrtnws.be.      

Manson in 1986, de X op zijn voorhoofd is geëvolueerd tot een hakenkruis
AP2008

Bekijk hier het verhaal van Charles Manson en Sharon Tate in video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen