Afbraak historische brug Pont des Trous gestart, "we zien ons erfgoed letterlijk in het water vallen"

In Doornik is de afbraak van de bogen van de historische brug Pont des Trous of Gatenbrug vanochtend gestart. Het doel ervan is zwaardere schepen te kunnen laten doorvaren. Verschillende inwoners van de stad zijn verontwaardigd omdat erfgoed "vernield" wordt.

De afbraak van de drie centrale spitsbogen maakt deel uit van het project Seine-Schelde. Het Seinebekken wordt via het nieuwe kanaal Seine-Nord aangesloten op het Noord-Europese vaarnet. De bedoeling is in de nabije toekomst op de as miljoenen extra tonnen met de binnenvaart te vervoeren. De Schelde moet daarom in Doornik verbreed worden om de vaarweg toegankelijk te maken voor schepen tot 2.000 ton.

De huidige constructie zal op termijn vervangen worden door een nieuwe, moderne constructie, maar het is nog niet duidelijk hoe die er zal uitzien. De middeleeuwse torens zijn beschermd en zullen niet afgebroken worden. Ze zullen wel opgefrist worden. 

De afbraak heeft al veel inkt doen vloeien in Doornik. Bij de start van de werkzaamheden waren er vanochtend ook inwoners van de stad aanwezig om hun ongenoegen te uiten en om afscheid te nemen van "hun" brug. "We zien hier letterlijk een stukje van ons erfgoed in het water vallen", zegt een vrouw aan de RTBF. "We kennen die brug al heel ons leven", valt een vriendin haar bij. "Het zal nooit meer hetzelfde zijn. Nooit meer onze Pont des Trous."

Bekijk hieronder een video van de afbraak:

Videospeler inladen...

Onder hen ook minister van Energie Marie Christine Marghem (MR). "Omdat een inwoner van Doornik in zijn stad leeft in tijden van vreugde en van verdriet, sta ik sinds zonsopgang aan de Pont des Trous om te zien hoe dit beschermde monument zonder erfgoedprocedure afgebroken wordt, onder het sinistere oog van enkele kleine, lokale potentaten", schreef ze op Facebook. Ze betreurt ook het feit dat ze geen enkele genummerde steen ziet en dat er weinig empathie is voor de inwoners die al lang "hun liefde voor hun roots, hun identiteit en hun geschiedenis" uiten. 

Lees verder onder de Facebookpost van Marghem: 

De Pont des Trous is een van de meest prestigieuze overblijfselen van de middeleeuwse militaire architectuur in België. De brug, gebouwd op het einde van de 13de eeuw, maakte deel uit van de tweede stadswal van Doornik. Bij het begin van WO II werd ze gebombardeerd door de Britten. Na de oorlog werd ze heropgebouwd en verhoogd om nieuwe types schepen aan te kunnen.

Meest gelezen