Videospeler inladen...

Amerika en Europa sluiten handelsakkoord: de EU zet de poort open voor meer Amerikaans vlees

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump een handelsakkoord met de Europese Unie aangekondigd. Voortaan kan de VS gemakkelijker vlees uitvoeren naar Europa, maar het gaat dan wel om hormonenvrij vlees, een belangrijke Europese eis. Daarmee komt een einde aan een handelsconflict tussen beide blokken. 

President Trump werd bij zijn aankondiging omringd door vertegenwoordigers van de Amerikaanse vleessector in cowboyhoeden en de handelsvertegenwoordigers van de VS en de EU. Met het akkoord komt er een einde aan het touwtrekken tussen de twee partners over de invoer van vlees, een conflict dat al decennia woedt.

Dit is goed nieuws voor de Amerikaanse boeren en voor de Europese consumenten

President Donald Trump

Volgens Trump kunnen de Amerikaanse veehouders dankzij het akkoord 46 procent meer vlees naar Europa verschepen. Over zeven jaar zou dat zelfs 90 procent zijn, aldus de president. Europa zou de quota voor de invoer van Amerikaans vlees nu optrekken tot 35.000 ton in die periode. Het moet dan wel gegarandeerd vlees zijn dat niet met hormonen is behandeld, een belangrijke eis van de Europese Unie. 

De onderhandelaars hadden in juni al een principieel akkoord bereikt, maar dat is nu uitgewerkt en ondertekend. Met de ondertekening komt een einde aan een dispuut tussen de VS en de EU. In Amerika is het gebruik van hormonen in de veeteelt toegelaten, maar in Europa niet en de EU wilde geen vlees dat bewerkt is met hormonen toelaten. Dat zal dus ook nu niet gebeuren. Het akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat (Republikeins getint) en door het Europese Parlement.

Cadeau van Trump voor de veeboeren

Het akkoord is een opsteker voor president Trump. Ondanks alle handelsconflicten die hij de voorbije jaren aan het uitvechten is met andere landen zoals Canada, de EU en China, toont dit aan dat Trump wel degelijk ook akkoorden kan sluiten en dus "the art of the deal" nog in de vingers heeft. (Lees verder onder de foto).

AP2005

Tegelijk is het goed nieuws voor de Amerikaanse boeren, maar dan wel vooral de "ranchers" of veeboeren. Dat is een belangrijk deel van de achterban van de Republikeinse partij van Trump en in de aanloop van de verkiezingen van volgend jaar moet Trump die sector geruststellen.

Veel boeren in de VS zitten in de problemen omdat China en andere landen handelsbarrières en tarieven opwerpen tegenover Amerikaanse landbouwproducten, zoals graan en soja. Dit akkoord zal de graanboeren hun probleem niet oplossen, maar de conservatieve veeboeren zijn wel in hun nopjes en dat is dus ook goed voor de partij van Trump.

De Verenigde Staten zijn veruit de grootste producent van vlees ter wereld voor Brazilië en de Europese Unie. Het traditionele beeld van de cowboy met kuddes "Longhorn" vee is dan misschien wel achterhaald, de vleessector in de VS is nog altijd een erg belangrijke motor van de economie.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen