Energiecentrale Langerlo gaat in het najaar tegen de grond

De leegstaande energiecentrale in Langerlo, in Genk, wordt binnenkort afgebroken. Er zal op de site van 22 hectare ruimte vrijgemaakt worden voor nieuwe bedrijven. Intussen blijft het onduidelijk of er in ons land nieuwe gascentrales gebouwd zullen worden. 

Midden mei had het het Luxemburgs bedrijf BTK samen met het gasbedrijf Qatargas nog plannen om snel 2 nieuwe gascentrales in Langerlo te bouwen. Maar eind mei ontkende Qatargas dat het betrokken was bij het miljardenproject.

Burgemeester Wim Dries (CD&V): "BTK had ons beloofd dat er tegen 15 juni duidelijkheid zou zijn maar we hebben er niets meer van gehoord. Ik ga er dan ook van uit dat dat project niet meer doorgaat op de site van Langerlo."

Afbraakwerken starten in het najaar

Er is dan weer wél duidelijkheid over de afbraakwerken die in het najaar starten. "Bedoeling is dat dat 22 hectare industrieterrein wordt die beschikbaar zal  zijn voor nieuwe bedrijven", zegt Dries. "De afbraakwerken gebeuren door een Genkse firma, en daarna zullen we moeten bekijken welke nieuwe bedrijven zich daar willen vestigen."

"Nog geen vooruitgang voor vergunningen Vilvoorde"

Het blijft dus onduidelijk of het Luxemburgse bedrijf BTK in ons land vier nieuwe gascentrales zal bouwen en waar dat dan zou zijn. 

Bij de FOD Economie, die bevoegd is voor het leveren van de vergunningen, luidt het dat er rond de site in Vilvoorde nog eenmaal een contact is geweest. Een formele vergunningsaanvraag is nog niet ingediend. "Ik heb niet de indruk dat het dossier dood is, maar er is evenmin vooruitgang geboekt", zegt woordvoerster Chantal De Pauw. Wanneer de aanvraag ingediend is, duurt het nog zo'n zestal maanden voor de vergunning goedgekeurd kan worden. Er is dan ook nog een omgevingsvergunning nodig. 

Nieuwe gascentrales belangrijk voor energiebevoorrading in ons land

De bouw van nieuwe gascentrales is belangrijk voor de energiebevoorrading in ons land. Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, berekende onlangs nog dat er vanaf de winter van 2022-2023 een structureel stroomtekort dreigt en dat er dus dringend geïnvesteerd moet worden in extra productiecapaciteit. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen