Videospeler inladen...

EU draagt de Bulgaarse economiste Kristalina Georgieva voor als topvrouw voor het Internationaal Muntfonds

Kristalina Georgieva is door een meerderheid van de Europese lidstaten voorgedragen als nieuwe topvrouw van het IMF. Traditioneel wordt die functie ingevuld door een Europeaan en ze maakt dus een goede kans om Christine Lagarde op te volgen aan het hoofd van het IMF.

De voorbije dagen waren de Europese lidstaten flink aan het touwtrekken over de voordracht. Vandaag bleven er nog twee kandidaten over: de Nederlandse ex-minister van Financiën en gewezen voorzitter van de eurogroep (ministers van Financiën van de eurozone) Jeroen Dijsselbloem en de Bulgaarse Kristalina Georgieva. Vanavond kreeg Georgieva dan een meerderheid van de EU-lidstaten achter zich. Dijsselbloem heeft Georgieva al gefeliciteerd op Twitter: "Ik wens haar heel veel succes".

De uiteindelijke beslissing ligt bij het Internationaal Muntfonds zelf, maar traditioneel wordt die functie ingevuld door iemand uit Europa. Georgieva heeft dus een zeer goede kans om door het IMF verkozen te worden.

Ze zal dan de Franse politica Christine Lagarde opvolgen, die binnenkort de eerste vrouwelijke gouverneur van de Europese Centrale Bank zal worden. Opvallend detail: de eerste topman van het IMF was de Belg Camille Gutt (1946-1951), die als minister na de bevrijding bekend was voor de naar hem genoemde inwisseloperatie van de Belgische frank.

Economiste bij Wereldbank en EU-commissaris

Kristalina Georgieva is economiste van opleiding en deed onder meer onderzoek aan prestigieuze instellingen zoals de London School of Economics. Lange tijd werkte ze voor de Wereldbank, waar ze zich specialiseerde in Europa en Centraal-Azië. 

Tussen 2010 en 2017 was Georgieva lid van de Europese Commissie voor onder meer Humanitaire Zaken en nadien Begroting en Personeelszaken. Ze was ook een tijd vicevoorzitter van de Commissie.

Sinds 2017 heeft ze opnieuw een topfunctie bij de Wereldbank en begin dit jaar werd ze interim-voorzitter van die instelling nadat de vorige Amerikaanse voorman ontslag had genomen. Die functie is tijdelijk, maar Georgieva zal dus meer dan waarschijnlijk de leiding overnemen van het IMF.

Voor haar land, Bulgarije, is dat een flinke opsteker. Het is uiterst zelden dat mensen uit dat land hoge internationale functies in de wacht slepen. Bij de recente verdeling van topfuncties binnen de Europese Unie ging er geen enkele daarvan naar een land uit Oost- of Centraal-Europa. 

Meest gelezen