Dewinter (Vlaams Belang) zet druk op De Wever (N-VA): "Kunnen zijn beste bondgenoot zijn of zijn ergste nachtmerrie"

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter voert de druk op Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) verder op. Dewinter vindt dat er een Vlaamse regering moet komen met Vlaams Belang en N-VA en dat De Wever dat duidelijk moet maken aan de andere partijen. Als De Wever Vlaams Belang toch zou loslaten, "dan worden wij zijn grootste vijand", aldus Dewinter.

Gisteravond had Vlaams formateur De Wever een gesprek met Vlaams Belang over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Achteraf was nog niet duidelijk met welke partijen De Wever wil doorgaan. Algemeen wordt wel verwacht dat Vlaams Belang niet in de Vlaamse regering zal geraken, aangezien N-VA en Vlaams Belang samen geen meerderheid hebben en geen van de andere partijen zo'n coalitie wil steunen.

Volgens Filip Dewinter (Vlaams Belang) laat N-VA te veel onduidelijkheid bestaan. "Bart De Wever twijfelt te veel, hij moet duidelijkheid bieden", aldus Dewinter in "De ochtend" op Radio 1. Wat is dan die duidelijkheid? "Een Vlaamse regering mét het Vlaams Belang of zonder de N-VA", is het scenario dat Dewinter voor ogen heeft.

"En laat dan de verliezers - CD&V, Open VLD, Groen, SP.A én PVDA - maar eens hun verantwoordelijkheid nemen en een regering vormen. Dan zullen we wel zien wat er gaat gebeuren." Volgens Dewinter hoeft de N-VA niet per se een regering te vormen en zou De Wever desnoods kunnen overwegen om een stap opzij te zetten als formateur. "Laten we nu ook maar eens temporiseren. Als De Wever niet bezwijkt voor de chantage van CD&V en Open VLD, dan is er zeker nog een autostrade die leidt naar een regeringsdeelname van Vlaams Belang."

Als De Wever niet bezwijkt voor de chantage van CD&V en Open VLD, dan is er een autostrade die leidt naar een regeringsdeelname van Vlaams Belang

Filip Dewinter komt meteen ook met een dreigement als Vlaams Belang door N-VA uit de regering zou gehouden worden. "Bart De Wever moet één ding goed beseffen. We kunnen zijn beste bondgenoot zijn. Maar we kunnen vanuit de oppositie ook zijn ergste nachtmerrie worden."

Volgens Dewinter worden de komende 24 uur cruciaal. "Het wordt - zoals ze in Antwerpen zeggen - eieren of jong. En Bart De Wever zal zijn ei moeten leggen."

Beluister het gesprek met Filip Dewinter in "De ochtend" op Radio 1.

Ook op sociale media zet Vlaams Belang de N-VA verder onder druk.

Meest gelezen