Alexander Dumarey

Helft minder verloren gelopen kindjes aan de kust en de oorzaak is eenvoudig

560 kinderen liepen in juli op het strand verloren. Dat blijkt uit cijfers van IKWV, de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen. Dat zijn er de helft minder dan dezelfde periode vorig jaar.

In juli vorig jaar liepen 1.100 kindjes verloren. Moeten we de oorzaak ver zoeken? "Er waren in juli gewoon een half miljoen minder dagjesmensen aan zee, en dat komt door het weer." zegt Ann Beun van IKWV. "Er waren wel een aantal drukke dagen, zoals bij de warmste dag van het jaar, maar op andere dagen was het relatief kalm." Daardoor verdwaalden er minder kinderen. 

Meest verdwaalde kindjes op 24 en 25 juli

De warmste dagen waren natuurlijk de drukste. In Oostende en Blankenberge liepen toen per dag 50 kindjes verloren. Tientallen mensen zijn tijdens die warmste dagen ook afgevoerd naar het ziekenhuis omdat ze onwel werden door de hitte.

Meest gelezen