Hittegolf van vorige week was 1,5 tot 3 graden warmer door klimaatverandering

Wetenschappers hebben berekend wat het aandeel is van de klimaatverandering in de hittegolf van de maand juli. Zonder klimaatverandering waren de maximumtemperaturen 1,5 tot 3 graden lager uitgevallen. 

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties IPCC had het al voorspeld. Weersextremen zoals hittegolven en zware regenval zullen vaker optreden en ze zullen ook extremer worden. Dat wil zeggen hogere temperaturen bij hittegolven en nog meer neerslag op korte tijd.  De hitterecords voor de maand juli logen er niet om: 41,8 graden Celsius in ons land, en  41,5 en 42,6 graden Celsius in respectievelijk Duitsland en Frankrijk.

Het World Weather Attribution Project (WWA) is een internationale samenwerking van het Rode Kruis (Rode Halve Maan), de universiteit van Oxford en het Koninklijke Nederlandse Meteorologisch Instituut KNMI. De groep schat de impact in van klimaatverandering op extreme weerfenomen. Ze doet dat aan de hand van klimaatmodellen en weergegevens van verschillende meteorologische instituten.  Voor dit onderzoek heeft de WWA weergegevens van 75 weerstations van Frankrijk, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gebruikt. 

Nooit gezien

Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI noemt de hittegolf van juli in ongezien: "Het was de ergste die we de laatste jaren gezien hebben. Ze teisterde België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg, West-Duitsland, het oosten van Engeland en delen van Scandinavië. Momenteel veroorzaakt ze een grote ontdooiing in Groenland."

Volgens de onderzoekers heeft de klimaatverandering een rol gespeeld bij deze extreem hoge temperaturen. Zonder de opwarming van de aarde zouden de temperaturen 1,5 tot 3 graden lager uitgevallen zijn. Overigens hebben de klimaatmodellen deze hoge temperaturen niet kunnen voorspellen. Dat is dus stof voor verder onderzoek.

Zonder de opwarming van de aarde zouden de temperaturen 1,5 tot 3 graden lager uitgevallen zijn

World Weather Attribution Project

Volgens het onderzoek zou zo'n hittegolf zonder de door de mens veroorzaakte klimaatverandering eens in de 1000 jaar voorkomen.  Maar door de opwarming kan zo'n extreme hittegolf om de 10 jaar voorkomen in Frankrijk en Nederland. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zou dat om de 10 tot 30 jaar zijn. Cijfers over ons land staan er niet in het rapport. Maar het is zeer waarschijnlijk dat die niet veel verschillen van deze inschattingen. Maar van Oldenborgh kijkt vooruit: "Als we deze trend doortrekken, komt er een 40-gradenhittegolf zo ongeveer om het jaar", zei hij aan de NOS. 

Meest gelezen