2019 Invision

Katy Perry en platenlabel moeten 2,5 miljoen euro betalen in plagiaatzaak over "Dark horse"

De Amerikaanse zangeres Katy Perry en haar platenlabel moeten de christelijke rapper Flame een schadevergoeding van 2,5 miljoen euro betalen in een plagiaatzaak. Een rechtbank in Los Angeles had eerder deze week geoordeeld dat haar song "Dark horse" te veel lijkt op zijn "Joyful noise". 

Katy Perry zelf moet bijna 500.000 euro betalen, de rest van het bedrag is voor de rekening van Capitol Records, de platenmaatschappij waar ze onder contract staat.

Marcus Gray (de echte naam van rapper Flame) diende vijf jaar geleden een klacht in tegen Perry omdat hij vond dat ze zowel het instrumentale deel als het ritme van zijn nummer overgenomen had. Hij had een schadevergoeding van 20 miljoen dollar (18 miljoen euro) geëist, maar gaf aan tevreden te zijn met het uiteindelijke bedrag.  De advocaten van Perry hebben het over een "gerechtelijke dwaling" en zeggen dat ze in beroep zullen gaan. 

"Dark horse" was een grote hit voor Perry. Het stond in de VS vier weken op nummer 1 in de Billboard's Hot 100 en Perry bracht het ook tijdens de Super Bowl. 

Flame schreef het nummer "Joyful noise", een rap met christelijke teksten, samen met twee anderen in 2009. Perry bracht haar hit "Dark horse" uit in 2013.

Tijdens het proces zei de zangeres, die bekend is van songs als "I kissed a girl" en "Never really over", dat ze nog nooit van de rapper en zijn nummer gehoord had tot aan de klacht.  Ze kwam enkel naar de rechtbank om te getuigen. 

Beluister hieronder beide nummers. 

"Dark horse" van Katy Perry:

"Joyful noise" van Flame:

Meest gelezen