Koen Crucke zingt op 95 meter hoogte op beiaardmuziek

De bekende Gentse tenor Koen Crucke gaat op zaterdag 3 augustus zingen onder begeleiding van de Gentse stadsbeiaardier Kenneth Theunissen. Van op 95 meter hoogte geeft hij een concert met de beiaard als begeleidend instrument. Hij zal er onder meer een Gentse versie van het Ave Maria zingen.

Het idee kwam van stadsbeiaardier Kenneth Theunissen, maar Koen Crucke was meteen gecharmeerd, vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Mijn grote idool Edith Piaf heeft ooit mogen zingen op het hoogste topje van Parijs, op de Eiffeltoren. Nu mag ik op het hoogste topje van Gent zingen. Dat vind ik fantastisch."

Goed luisteren

Het is niet vanzelfsprekend om op beiaardmuziek te zingen. "We hebben eerst gerepeteerd met piano, maar bij de eerste echte repetitie in het belfort was het moeilijk. Je hoort enkel klokken. Je moet goed luisteren, want het zijn allemaal andere tonen en toonaarden.", vertelt Koen Crucke.

Technisch niet eenvoudig

Het is technisch ook vrij ingewikkeld. Koen zal zingen, op 95 meter hoogte, naast het klavier van de beiaardier. Zijn stem is via luidsprekers buiten het belfort te horen voor de omstaanders. Op het Sint-Baafsplein komt er ook een TV-scherm, waarop het publiek de zanger en de beiaardier zullen kunnen zien.

Ave Maria in het Gents

Het concert zal een uurtje duren. Op het programma onder meer het het Panis Angelicus, Parlami D'amore maar ook vier nummers in het Gents, zoals Klokke Roeland, Als strop ben ik geboren en het Ave Maria. "Dat is een wereldprimeur", lacht Koen, "want het is de eerste keer dat het Ave Maria in het Gents zal gezongen worden."

Het concert vindt plaats op zaterdag 3 augustus om 20 uur.

kasto80

Meest gelezen