Loslopend damhert loopt in de val... ook al bleef de kooi openstaan

In Ronse werd deze week een kooi geïnstalleerd om loslopende damhertjes te vangen, en ze hebben al onmiddellijk prijs. Het was nochtans de bedoeling om de damherten eerst te laten wennen aan de kooi voor ze te vangen, maar een jong hert raakte verwikkeld in een net.

In Ronse lopen al een paar maand damherten rond. Omdat ze niet schuw zijn en op de wegen komen, kunnen er ongevallen van komen. Bovendien eten ze de tuinen van de mensen leeg. Daarom installeerde de stad een kooi in de voortuin van een buurtbewoner. Er werd voedsel in geplaatst en het was de bedoeling om de dieren eerst te laten wennen aan de kooi, voor ze effectief te vangen. Maar er waren onvoorziene omstandigheden, waardoor ze nu toch al een hertje hebben gevangen.

In de kooi hing namelijk een net, een voetbalnet, en daar kwam een dier in vast te zitten. Schepen van Dierenwelzijn Aaron Demeulemeester: "Het was een mannetje... Hij is met zijn gewei blijven haperen aan het net. Doordat hij zichzelf probeerde los te manoeuvreren, raakte hij er volledig in verwikkeld. Hij had als het ware een tulband rond zijn kopje. Het was echt schokkend om te zien, we waren bang dat hij zich zou bezeren, dus we hebben snel gehandeld."

Binnen het halfuur was een dierenarts ter plekke om het hert te verdoven met een pijltje. Samen met de Gentse brandweer heeft de arts het dier losgemaakt uit het net en vervolgens overgebracht naar de (zopas ontmaskerde) eigenaar. Die zal het dier nu tijdelijk opvangen, maar gaat er op termijn afstand van nemen. De dieren zullen snel een nieuwe thuis hebben, want er hebben zich al heel wat adoptiegezinnen kandidaat gesteld.

kasto80

Meest gelezen