De Conservatieven verliezen hun zetel aan Jane Dodds van de Liberale Democraten.

Meerderheid van Britse premier Boris Johnson wordt nog wat kleiner

In het Verenigd Koninkrijk is de meerderheid van de Conservatieve regering van premier Boris Johnson nog wat kleiner geworden. De Conservatieve Partij verliest een tussentijdse verkiezing in het kiesdistrict Brecon en Radnorshire in Wales. Daardoor heeft premier Johnson, die over drie maanden met of zonder akkoord de Europese Unie wil verlaten, nog maar één zetel op overschot in het Britse Lagerhuis.

Dat een tussentijdse verkiezing in een klein kiesdistrict ook gevolgen kan hebben voor de Britse regering, bewijst die in Brecon en Radnorshire, in Wales.  De Conservatieve partij verliest er zijn zetel, en de Liberaal Democraten gaan ermee aan de haal. Daardoor verliest de regering van Boris Johnson een zetel van zijn al zeer krappe meerderheid: premier Johnson heeft nu nog maar één zetel op overschot in het Britse Lagerhuis.

De tussentijdse verkiezing in het kiesdistrict Brecon en Radnorshire kwam er na een petitie die het Conservatieve parlementslid Chris Davies uit het zadel lichtte. Davies had geknoeid met onkostennota's, bekende schuld en werd veroordeeld. Daardoor kwamen er nieuwe verkiezingen in het kiesdistrict.

Brexit

Ook deze tussentijdse verkiezing stond duidelijk in het licht van de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De Partij van Wales en de Groenen kwamen niet met een kandidaat, om de pro-Remain stem van de Britten die in de EU willen blijven, niet te veel te versnipperen.

Uiteindelijk sleepte Jane Dodds van de Liberale Democraten de zetel in de wacht. Meteen na haar overwinning zei ze dat ze premier Johnson duidelijk wil maken dat hij een brexit zonder akkoord meteen moet uitsluiten: "Mijn eerste daad als nieuw parlementslid in Westminster zal zijn om Boris Johnson te vinden, waar hij zich ook verstopt, en hem te zeggen om te stoppen met spelen met de toekomst van onze gemeenschap en een no-dealbrexit uit te sluiten." 

Boris Johnson wil dat het Verenigd Koninkrijk eind oktober uit de Europese Unie stapt, mét of zonder akkoord.

Meest gelezen