Metalgroep Tool gaat overstag en is te beluisteren via streaming

Vanaf vandaag is alle muziek van de metalband Tool te horen op Spotify en andere streamingdiensten. De groep heeft het verzet laten varen. De artiesten die het internet links laten liggen zijn nog op de vingers van één hand te tellen.

De Amerikaanse "progressive metal" band Tool, een dikke maand geleden nog live te gast op de wei van Werchter, wilde tot nu toe niet dat zijn muziek te beluisteren was via internetstreaming, bijvoorbeeld op Spotify, Deezer of Apple Music. Fans moesten echte platen of cd’s kopen, vond de groep, om de albums als geheel te ervaren, en niet als losse nummers. 

Daar is vandaag verandering in gekomen. Alle vorige albums zijn via streaming te beluisteren. Op 30 augustus brengt Tool na dertien jaar ook een nieuwe plaat uit, “Fear Inoculum”. 

Nagenoeg alle groepen en artiesten zijn nu te volgen via streaming. Enkele grote namen lagen wel lange tijd dwars: The Beatles, Pink Floyd, Led Zeppelin, Metallica, AC/DC, Bob Seger, Peter Gabriel, Def Leppard of countryzanger Garth Brooks. Om uiteenlopende redenen: het kon gaan om juridische en financiële kwesties, maar ook het argument dat een album een artistiek geheel is speelde mee, of dat de klank via het internet niet deugt. Taylor Swift haalde haar muziek even weg van Spotify, maar staat er inmiddels weer op.

Op dit moment ontbreken nog maar enkele grote artiesten op streamingdiensten. Bij de "laatste der Mohikanen" zijn De La Soul (door een dispuut over de rechten met een vroegere platenmaatschappij) en de overleden R&B-zangeres Aaliyah. 

Hier onder: "Schism" van Tool uit het album "Lateralus" (2001):

Meest gelezen