Videospeler inladen...

Nieuwe campagne roept op om telefoon in "automodus" te zetten tijdens het rijden

Leg tijdens het rijden je gsm uit het zicht, zet het geluid uit of schakel de functie "niet storen" in zodat telefoontjes en berichten worden tegengehouden. Die oproep doet de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) samen met alle telecomoperatoren in een nieuwe campagne. Volgens een bevraging zijn er nog altijd heel wat Vlamingen die bellen en sms'en achter het stuur, terwijl ze dat gedrag nochtans zelf onaanvaardbaar vinden. Veel bestuurders zijn daarom op zoek naar een oplossing om het gebruik van gsm of smartphone achter het stuur te verminderen.

Terwijl je aan het rijden bent, komt er plots een oproep, melding of een berichtje binnen op je gsm of smartphone. Heel wat mensen kunnen dan niet de verleiding weerstaan om even te kijken. Of misschien zelfs te antwoorden. Nochtans is al meermaals bewezen dat gsm'en achter het stuur levensgevaarlijk is.

Volgens een bevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) zijn de meeste Vlamingen het daar ook mee eens. Het lezen en versturen van berichten bestempelen we massaal als onaanvaardbaar gedrag. En toch maken nog altijd te veel Vlamingen er zich zelf schuldig aan. 

"De meeste mensen beseffen dat het gevaarlijk is en dat het niet mag, maar tegelijk voelen ze ook de drang om meteen te reageren op elk binnenkomend berichtje of oproep", zegt Werner De Dobbeleer van VSV. "Uit onze bevraging blijkt dat de meeste mensen zelf aangeven dat ze het gebruik van gsm of smartphone willen verminderen, maar dat ze dat moeilijk vinden en een oplossing willen."

Heel wat mensen kunnen de drang niet weerstaan om meteen te reageren op elk berichtje dat binnenkomt

Werner De Dobbeleer, Vlaamse Stichting Verkeerskunde

Daarom lanceert VSV nu een nieuwe campagne waarin wordt opgeroepen om zo veel mogelijk in "automodus" te gaan. "Automodus is de bewuste keuze om afleiding in het verkeer te vermijden door je smartphone buiten handbereik te leggen, op stil te zetten of op niet storen te zetten", zegt De Dobbeleer.

De functie "niet storen" houdt binnenkomende berichten en oproepen tegen, maar je kan wel nog altijd je gps gebruiken of muziek afspelen. Je kan er ook voor kiezen om oproepen van favorieten toch door te laten komen.

De nieuwste smartphones kan je tegenwoordig ook zo instellen dat de functie "niet storen" automatisch wordt ingeschakeld als je aan het rijden bent. Of als je smartphone via bluetooth verbinding maakt met je wagen. Voor wie die mogelijkheid nog niet heeft, bestaan er ook verschillende apps, zoals AutoModus, Drivemode en In-Traffic Reply. Die kunnen ook een automatisch antwoord versturen terwijl je aan het rijden bent.

VSV krijgt bij deze campagne steun van alle telecomoperatoren in Vlaanderen. Base, Mobile Vikings, Orange, Proximus, Scarlet en Telenet zullen, elk in hun eigen stijl, affiches verspreiden waarin ze oproepen om in automodus te gaan. De CEO's van deze zes telecomoperatoren zullen dat ook nog eens doen in een online video.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen