Noord-Korea vuurt opnieuw twee korteafstandsraketten af

Noord-Korea heeft opnieuw twee niet-geïdentificeerde korteafstandsprojectielen gelanceerd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger gemeld. Beide projectielen kwamen terecht in de Japanse zee. Het is al de derde keer in een week tijd dat Noord-Korea raketten test, ondanks een verbod van de Verenigde Naties. 

Donderdagochtend had Noord-Korea ook al twee ballistische raketten gelanceerd van op de oostkust van het land. Zes dagen daarvoor werden twee korteafstandsraketten gelanceerd als een "ernstige waarschuwing" voor Zuid-Korea.

De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde inmiddels aan journalisten dat de situatie "heel erg onder controle" is. "We hebben geen overeenkomst gesloten over korteafstandsraketten", zei hij. De Europese leden van de VN-Veiligheidsraad veroordelen de Noord-Koreaanse tests. 

Washington ontkende dat de lanceringen een struikelblok zouden kunnen vormen voor de hervatting van onderhandelingen met Pyongyang over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Na een mislukte top tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in februari, ontstond er weer hoop op een dialoog toen de twee elkaar eind juni in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea opnieuw troffen. Beide leiders kwamen overeen om de gesprekken in de loop van de komende weken herop te starten, maar verdere details werden niet vrijgegeven.

Meest gelezen