Overleg tussen vakbonden en minister van Justitie Geens over de toestand in Brugse gevangenis afgelopen

Het overleg tussen de vakbonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over de toestand in de gevangenis van Brugge is afgelopen. Vorige week werden drie cipiers in elkaar geslagen op de hoogbeveiligde afdeling van de gevangenis. Sindsdien werken de cipiers op zondagsregime. Volgens de Christelijke vakbond ACV is het gesprek constructief verlopen.

Even recapituleren naar vorige week donderdag. Toen werden op de hoogbeveiligde afdeling van de gevangenis van Brugge drie cipiers in elkaar geslagen. Meteen daarna beslisten de cipiers om op een minimaal regime over te stappen en gisteren breidden hun acties nog uit.  

In de praktijk betekent dat dat de gevangenen niet kunnen wandelen of een douche kunnen nemen. Eerder deze week bracht ook de Centrale Toezichtsraad voor het gevangeniswezen een bezoek aan de gevangenis om poolshoogte te nemen van de situatie. Hun conclusie? "De situatie is onaanvaardbaar voor de gevangenen."

Om tot een oplossing te komen, hebben de vakbonden vandaag samengezeten met minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Volgens de Christelijke vakbond ACV is dat gesprek constructief verlopen. Een van de grootste eisen tijdens het overleg was de overplaatsing van een gewelddadige gevangene naar een psychiatrisch centrum. "De minister heeft beloofd dat dit zal gebeuren", zegt Filip Dudal van ACV. "Dat was een van de breekpunten. Ik hoop dat het werk op een normale manier kan hervat worden." De vakbonden hebben ook het personeelstekort aangekaart.

Het resultaat van de gesprekken zal nu voorgelegd worden aan de achterban. Het is de bedoeling dat er dan terug op het normale regime overgeschakeld wordt, maar tot dan blijft het minimaal regime gelden. 

Meest gelezen