Reynders betreurt einde INF-verdrag: "Bij een nieuwe wapenwedloop is niemand gebaat"

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) betreurt het einde van het INF-verdrag tussen de VS en Rusland, dat onder meer het bezit en de productie van kernraketten voor de middellange afstand verbood. In februari hebben de Verenigde Staten aangekondigd dat ze uit het verdrag zouden stappen. De dag erna kondigde Rusland hetzelfde aan. De ondertekening van het INF in 1987 was een mijlpaal voor de nuclaire ontwapening tijdens de Koude Oorlog. 

Nu de VS uit het INF-verdrag stapt, roept Didier Reynders Rusland en de VS op om initiatieven te nemen die tot de vermindering van hun nucleaire arsenalen leiden. "Als lid van de NAVO is voor België de nucleaire wapenbeheersing en ontwapening van groot belang als essentiële onderdelen van onze internationale veiligheid. Bij een nieuwe wapenwedloop is niemand gebaat", aldus Reynders.

Minister Reynders wijst op het belang van de verlenging van het New START-verdrag wat betreft de ontplooide strategische kernwapens. Dat Strategic Arms Reduction Treaty, net als het INF een bilateraal verdrag tussen de VS en Rusland, zal in 2021 vervallen. "De VS en Rusland moeten hierover een actieve dialoog voeren", aldus Reynders in een persbericht.

Gedurende meer dan 30 jaar droeg het INF-verdrag bij tot de Euro-Atlantische veiligheid dankzij verifieerbare vernietiging van bijna 3.000 conventionele en nucleaire raketten. De VS beschuldigt Rusland ervan het bilaterale verdrag uit 1987 al enkele jaren te schenden.

"Spijtig genoeg gaf Rusland geen gehoor aan de herhaalde internationale oproepen om zijn verplichtingen in het verdrag opnieuw na te komen. Dat leidde uiteindelijk tot de ontbinding van het verdrag", aldus Reynders.

NAVO: "Geloofwaardig en effectief blijven"

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, laat weten dat het "niet zou weerspiegelen wat Rusland doet" maar dat de NAVO op een "afgemeten en verantwoordelijke manier" zal reageren. Militaire oefeningen, bewaking en lucht-en raketafweer moeten Moskou afschrikken. "We willen geen nieuwe wapenwedloop", aldus Stoltenberg.

De NAVO acht Moskou verantwoordelijk voor het einde van het verdrag. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie wijst erop dat Rusland de voorbije zes maanden geen bereidheid heeft getoond om alsnog zijn verplichtingen na te komen en het INF-verdrag te redden. "Een situatie waarbij de VS zich volledig houden aan het verdrag, en Rusland niet, is niet houdbaar", zo klinkt het.

Moratorium op nucleaire wapens

Het voorstel van Moskou om, naar aanleiding van het beëindigen van het nucleair wapenverdrag INF, werk te maken van een moratorium op deze wapens, "is geen geloofwaardig aanbod", volgens Stoltenberg. Het voorstel van Rusland zou inhouden dat zowel Rusland als de VS zich in bepaalde regio's onthouden van het plaatsen bepaalde kern- en kruisraketten.

Stoltenberg schiet het idee meteen af: "Dat is niet geloofwaardig. Rusland is jarenlang raketten blijven plaatsen ondank het INF-verdrag. Rusland had het INF-verdrag moeten respecteren". 

Hoe kunnen we Rusland in deze omstandigheden vertrouwen?

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO

 "Als Rusland echt wil vermijden dat dergelijke systemen geplaatst worden, dat het dan zelf stopt met de plaatsing ervan, en de SSC-8-raketten vernietigt die het ontwikkeld heeft", zegt hij. "Er is geen enkele nieuwe raket van de VS en de NAVO, maar we zien wel een toename van de Russische raketten. Hoe kunnen we Rusland in die omstandigheden vertrouwen?"

"Ik ben er zeker van dat, op lange termijn, ook Rusland zich zal realiseren dat het voordeel heeft bij effectieve wapenbeheersing", vervolgt de NAVO-topman. "Ik geloof daarom nog altijd dat het mogelijk is om akkoorden met Rusland te bereiken."

Jens Stoltenberg op de persconferentie vandaag.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Pompeo: "Rusland verantwoordelijk"

 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bevestigt dat de Verenigde Staten uit het INF-verdrag stappen. Washington beschuldigt Rusland ervan het bilaterale verdrag uit 1987 te schenden: "De Verenigde Staten zullen geen partij van een verdrag blijven terwijl anderen het schenden. Rusland draagt als enige de verantwoordelijkheid", aldus Pompeo in een tweet.

"De terugtrekking van de Verenigde Staten conform aan het artikel XV van het verdrag gaat vandaag in, want Rusland heeft zijn totaal en verifieerbaar respect niet hernieuwd", verklaarde Pompeo in een persbericht vanuit Bangkok, waar hij zich bevindt voor een regionale top. 

Bekijk het verslag over het INF uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen