Russische vrouwen delen massaal bloederige selfies in de strijd tegen huiselijk geweld in Rusland

Russische vrouwen hebben de afgelopen weken massaal bloederige selfies gedeeld op sociale media. Het bloed is nep, de verwondingen ook. Maar met hun actie willen ze aandacht vragen voor het vele huiselijk geweld in Rusland. 

Het waren twee activisten, Alena Popova en Alexandra Mitroshina, die de actie startten. Ze roepen vrouwen op om een bloederige selfie van zichzelf te delen onder de hashtag #янехотелаумирать (wat zoveel betekent als "ik wilde niet sterven"). Op de foto's zijn het nepverwondingen en is het nepbloed voor alle duidelijkheid. Maar de vrouwen willen op die manier aandacht vragen voor het (vele) huiselijk geweld dat er in Rusland is. Hun foto's werden al talloze keren geliket en gedeeld. Intussen kregen ze al navolging van duizenden Russische vrouwen. 

Onder de foto van Mitroshina wordt het verhaal van Olga Sadykova verteld. De jonge vrouw werd begin juli vermoord door haar man. Volgens haar familie was haar zoontje van acht getuige van de moord. En wat het verhaal nog triester maakt, is dat ze met haar verhaal eerder al naar de politie stapte. "Olga zou nog leven als we een wet hadden op huiselijk geweld", schreef Mitroshina onder het verhaal. 

Volgens officiële cijfers worden elk jaar minstens 40.000 vrouwen in Rusland het slachtoffer van huiselijk geweld. En minstens 12.000 vrouwen sterven jaarlijks door het geweld. Omgerekend zijn dat 33 vrouwen per dag. Twee jaar geleden ondertekende president Vladimir Poetin een wet die huiselijk geweld decriminaliseerde. Als het slachtoffer niet ernstig gewond is (en daar vallen kneuzingen, bloedingen en schrammen onder) is het huiselijk geweld geen crimineel misdrijf meer en kan de dader ervan afkomen met een boete in plaats van een celstraf. Toen al vreesden vrouwenrechtenactivisten dat de nieuwe wetgeving meer huiselijk geweld tegen vrouwen zou veroorzaken. 

De actievoerders vragen nu voor strengere wetten op huiselijk geweld. Er werd ook een petitie gelanceerd die al door meer dan 650.000 mensen ondertekend werd.

Meest gelezen