Videospeler inladen...

VS-president Trump trekt voordracht van John Ratcliffe als topman veiligheidsdiensten opnieuw in

Het Republikeinse Congreslid John Ratcliffe wordt dus toch niet de topman van alle 17 inlichtingendiensten in de Verenigde Staten. Ratcliffe was onlangs door de Amerikaanse president Donald Trump voorgedragen, maar die trekt die voordracht nu in. Trump wil Ratcliffe "een hoop heibel besparen", nadat die eerder al kritiek had gekregen.

De voordracht van Ratcliffe tot Director of National Intelligence was een verrassing. Tot nu toe was het conservatieve Republikeinse Congreslid vooral opgevallen door zijn trouw aan president Trump. Dat bleek onlangs nog toen hij in een parlementscommissie voormalig onderzoeker naar mogelijke Russische inmenging bij de verkiezingen in de VS Robert Mueller nogal kritisch aan de tand voelde.

Kort daarop werd Ratcliffe door Trump voorgedragen als nieuwe topman van de 17 inlichtingendiensten in de VS, een toch wel erg belangrijke functie die in het leven is geroepen na de terreurgolf van 9/11. 

De Democraten in het parlement waren dan ook erg kritisch voor Ratcliffe en vonden dat hij te licht woog voor die topfunctie. Opvallend was dat Ratcliffe van zijn Republikeinse medestanders niet overdreven veel steun kreeg. 

In een tweet laat president Trump nu weten dat hij Ratcliffe niet door een erg moeilijke kiesprocedure in de Senaat wil sturen en dat de man dus besloten heeft om Congreslid te blijven. Trump zal nu iemand anders moeten voorstellen. De Senaat moet dergelijk hoge benoemingen goedkeuren en wellicht voelde Trump aan dat Ratcliffe mogelijk afgewezen zou worden. 

Meest gelezen