Videospeler inladen...

Zware aardbeving voor de westkust van Java, Indonesië kondigde urenlang tsunami-alarm af

Vanmiddag is er in de Indische Oceaan vlak bij het Indonesische eiland Java een aardbeving in zee geweest. Volgens Indonesië had die een kracht van 7,4. Het land had een tsunami-alarm afgekondigd voor het zuiden van Sumatra en het westen van Java, maar dat is intussen weer opgeheven.

De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta en in andere steden in het westen van Java zoals Bandung en Banten. Op sommige plaatsen brak paniek uit. Op Twitter circuleren foto's en video's waarin beperkte schade te zien is, maar echt veel informatie is er nog niet. Het is nu ook avond in Indonesië.

Volgens het Indonesische rampenagentschap BNPB lag het epicentrum van de aardbeving in de Indische Oceaan ten zuiden van Sumatra en dicht bij de stad Banten op de westkust van het eiland Java. De schok zou een kracht gehad hebben van 7,4 (wat erg veel is) en vond plaats op een diepte van nauwelijks 10 kilometer. 

Zoals gezegd vond de beving dus plaats in zee en Indonesië heeft meteen een tsunami-alarm afgekondigd voor de zuidwestkust van Sumatra en de westkust van Java. Dat alarm is inmiddels opgeheven.

In hetzelfde gebied was er in december vorig jaar al eens een tsunami na de uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau, in de zeestraat van Sunda tussen Sumatra en Java. Toen vielen er 222 doden, vooral dan op Java. Die Sunda-straat is overigens een erg belangrijke doorgang van de Indische naar de Stille Oceaan. 

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal’:

Videospeler inladen...

Meest gelezen