Videospeler inladen...

Wisselweekend op de Europese wegen: op piekmoment 720 kilometer file in Frankrijk, wanneer vertrekt u best?

Op verschilende snelwegen in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland staan er lange files in dit zogenoemde wisselweekend. Veel mensen vertrekken vandaag op vakantie, maar er keren er ook veel terug. Het is een "zwarte" dag in Frankrijk op de snelwegen en een "rode" elders in Europa richting zuiden voor het vakantieverkeer. Wie dat kan, vertrekt beter pas morgen. 

Bekijk hieronder waar en wanneer het dit weekend het drukst zal zijn op de Europese wegen volgens automobilistenvereniging VAB:  

De meeste drukte wordt vandaag verwacht in Frankrijk. Op het drukste moment van de dag, even na 12 uur, stond er in Frankrijk 720 kilomter file. Men spreekt dan ook van een "zwarte zaterdag". "Vanaf de late namiddag en de vroege avond zullen de files in Frankrijk afnemen", zegt Joni Junes, "maar morgen vertrekken is de beste optie."

 

Op de routes naar het zuiden blijft het lang aanschuiven. Wie via Luxemburg en Lyon naar de Spaanse grens wil rijden, moet bijvoorbeeld 4 uur 30 minuten extra rekenen. Alleen al op het stuk tussen Lyon en Orange is het meer dan 2 uur extra aanschuiven.

Ook in Duitsland is het bumperkleven op een aantal assen naar het zuiden. Zo moeten automobilisten op de as Würzburg-München-Salzburg (Oostenrijk) 1 uur 45 minuten extra rekenen en ook tussen Frankfurt, Wülsburg en Ulm is het meer dan een uur aanschuiven. In Oostenrijk is het vooral aanschuiven tussen Salzburg en Villach. Daar moeten automobilisten 2 uur extra rekenen.

In Zwitserland, aan Gotthardtunnel, blijft de aanschuiftijd in zuidelijke richting beperkt tot 35 minuten, maar in noordelijke richting loopt de wachttijd op tot bijna anderhalf uur.

Op de Franse wegen blijft de hinder voor de terugkeer voorlopig beperkt. Enkel op de as tussen de Spaanse grens, Bordeaux, Parijs en Lille is het meer dan een uur extra aanschuiven.

(lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder waar vandaag in Frankrijk de meeste verkeersdrukte wordt verwacht: 

Tips voor achter het stuur

Naast het kiezen van een rustig tijdstip om te vertrekken, geeft VAB nog een aantal algemene tips mee voor automobilisten:

  • 's Nachts vertrekken is niet het beste idee. Er gebeuren jaarlijks ongevallen met reizigers die in slaap dommelen.
  • Tanken in Luxemburg kan gepaard gaan met wachttijden, maar er hangt wel degelijk een financieel voordeel aan vast. Voor een liter benzine leg je in Luxemburg zo'n € 1,23 neer, in Frankrijk kan het oplopen tot € 1,69. Diesel koop je in Luxemburg aan ongeveer € 1,08 terwijl het in Frankrijk tot € 1,63 kan kosten. 
  • Indien je een lange rit met warm weer voor de boeg hebt, neem dan veel water mee en las voldoende stops in. De warmte heeft een negatief effect op je concentratie tijdens het rijden. 
  • Tijdens het weekend geldt er in Oostenrijk een rijverbod voor doorgangsverkeer op de nationale wegen langs de A12 en A13 (Brennersnelweg) in Tirol en langs de snelwegen in de omgeving van Kufstein en Reutte.
  • In Duitsland en Italië is het verboden om je hond los in de auto te laten zitten. 
  • Hoewel het niet officieel wordt verboden in de wegverkeerswet, rijd je best niet met slippers aan. Het kan zijn dat er bij een aanrijding discussie ontstaat over de verantwoordelijkheid van de chauffeur, wat gevolgen kan hebben voor de verzekering.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen