Videospeler inladen...

Amerikaanse president Trump wil nieuw nucleair akkoord met Rusland en China

De Amerikaanse president Donald Trump wil een nieuw nucleair akkoord sluiten met Rusland en China om het aantal kernwapens te verminderen. Volgens Trump is zowel Rusland als China bereid daarover te praten.

Gisteren kwam na meer dan 30 jaar een einde aan het zogenoemde INF-verdrag tussen de Verenigde Staten en Rusland. Dat verdrag verbood kernraketten van middellange afstand en lag onder meer aan de basis van het einde van de Koude Oorlog.

Maar de VS en Rusland beschuldigen elkaar ervan het akkoord niet na te leven. Eerder dit jaar maakte Trump bekend dat zijn land eenzijdig uit het akkoord zou stappen. Een dag later kondigde de Russische president Vladimir Poetin aan hetzelfde te doen.

Ook het feit dat China niet gebonden was aan het verdrag, was al langer een doorn in het oog van de Amerikaanse president. Trump wil daarom een nieuw verdrag met Rusland én China. "Als we een akkoord zouden kunnen sluiten waarbij zij het aantal kernwapens verminderen en wij ons aantal verminderen, dan zou dat een goede zaak voor de wereld zijn", vertelde Trump aan de pers. "En ik geloof erin dat dat zal gebeuren."

Volgens Trump is zowel Rusland als China bereid daarover te praten. "Ik heb er al over gepraat met Poetin en ook al met China. En ik zal u zeggen: China was heel erg enthousiast om erover te praten. En dat is Rusland ook. Dus ik denk dat we op een bepaald moment een akkoord zullen hebben."

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal’:

Videospeler inladen...

Meest gelezen