Videospeler inladen...

Braziliaanse president Bolsonaro gelooft alarmerende ontbossingscijfers niet, hoofd waakhond stapt op

In Brazilië neemt Ricardo Galvao, het hoofd van de ontbossingswaakhond, ontslag na felle kritiek van president Jair Bolsonaro op nieuwe en alarmerende ontbossingscijfers. Volgens Galvao is de situatie "onhoudbaar".

920 vierkante kilometer bos: zoveel is in de afgelopen maand juni (op illegale wijze) verdwenen in het Amazonewoud in Brazilië, zo maakte het Nationaal Instituut voor Ruimte-onderzoek (INPE) recent bekend. Dat is een stijging met liefst 88 procent ten opzichte van juni 2018. 

President Bolsonaro reageerde meteen als door een wesp gestoken. Donderdag zei hij op een persconferentie dat het INPE de cijfers bewust manipuleert om zijn beleid in een kwaad daglicht te stellen. Nochtans gebruikt het INPE sinds 2004 dezelfde methode om de ontbossing vanuit de ruimte op te volgen.

In een beweging zei Bolsonaro dat hij iedereen die de "twijfelachtige" gegevens verspreidde, zou ontslaan. Ricardo Galvao, het hoofd van het INPE, voegt nu de daad bij het woord. Na een ontmoeting met de minister van Wetenschap en Technologie kondigt hij aan dat hij zijn mandaat vroegtijdig stopzet door een "onhoudbare" situatie.

Sinds Bolsonaro in januari aan de macht kwam, is hij al meermaals in conflict gekomen met voorvechters voor het milieu omdat hij grote delen van het Amazonewoud wil opofferen voor economische ontwikkeling en de agro-industrie. 

In een mededeling liet het INPE donderdag weten dat het zijn methodologie haarfijn aan de regering had uitgelegd, maar dat die met een andere studie kwam aandraven die op "tegenstrijdigheden en fouten" in het onderzoek van INPE wees. INPE zelf houdt vol dat zijn methodologie correct is.

Marina Silva, de minister van Milieu tussen 2003 en 2008 in Brazilië, zegt dat Galvao moet vertrekken wegens "zijn competentie, zijn vertrouwen en voor het leiden van een instituut dat niet buigt voor loze bedreigingen". Het Wereldnatuurfonds WWF heeft zijn steun voor Galvao uitgesproken. Het looft hem omdat hij "ontbossingsgegevens op een apolitieke en openbare manier vrijgeeft".

Bekijk hieronder wat president Bolsonaro te zeggen heeft over de nieuwe ontbossingscijfers:

Videospeler inladen...

Meest gelezen