Video player inladen...

Canal Pride Amsterdam "vlekkeloos verlopen"

De Canal Parade van de Pride Amsterdam is "vlekkeloos verlopen". Dat meldt de organisatie, die tevreden terugkijkt op het evenement waarbij een bonte stoet van tachtig kleurige bootjes door de grachten trok. Het spektakel trok volgens de organisatie honderdduizenden bezoekers die van de kades langs de route toekeken.

Vertegenwoordigers van LGBT-organisaties (lesbian, gay, bisexual, transgender), politieke partijen, ministeries en bedrijven voeren mee in de Canal Parade met een "roze" boodschap.

Zo was er een boot van het ministerie van OCW, met minister Ingrid van Engelshoven en travestie-fenomeen Dolly Bellefleur aan boord, een boot van het politienetwerk Roze in Blauw en een Iraanse boot. Ook verscheidene BN'ers waren van de partij onder wie presentator Cornald Maas, zangeres Imca Marina en cabaretier Richard Groenendijk.

Voor het eerst was versterkte muziek langs de kant verboden, omdat die voorheen de muziek op de boten overstemde. "Hierdoor stond de parade veel meer centraal en ging alle aandacht naar de boten", zei een woordvoerder van de organisatie. Mensen die zelf met een bootje op de route wilden meevaren, moesten van te voren een speciaal vignet aanvragen om zo de drukte op het water binnen de perken te houden.

Ook de politie blikt tevreden terug. "Het is heel prettig verlopen. Een fijn feest voor iedereen", zei een woordvoerder.

De Prideweek begon een week geleden met de de Pride Walk, van het Homomonument bij de Westerkerk via de Dam naar het Vondelpark. Morgen is er een "closing party" of afsluitend feest op de Dam.

Bekijk hieronder beelden van de Canal Pride:

Video player inladen...

Meest gelezen