Echtgenote van Bashar al-Assad is "volledig genezen" van borstkanker: "Mijn reis is voorbij, God zij geprezen"

Asma al-Assad is "volledig genezen" van borstkanker. Dat vertelt de echtgenote van de Syrische president Bashar al-Assad in een interview dat op de staatstelevisie is uitgezonden.

"Mijn reis is voorbij, God zij geprezen": met die woorden vertelt Asma al-Assad in een interview dat de staatstelevisie vanavond heeft uitgezonden dat ze borstkanker heeft overwonnen. 

Bijna een jaar geleden maakte een woordvoerder van president Bashar al-Assad bekend dat ze aan de ziekte leed en dat een behandeling was opgestart. In januari onderging ze een operatie in een militair ziekenhuis in de hoofdstad Damascus.

Tijdens haar behandeling hebben de staatsmedia af en toe foto's van haar verspreid waarop ze te zien was met een hoofddoek en een mager gezicht. Asma al-Assad bezocht centra voor de behandeling van kinderen met kanker en ze verscheen ook in beeld terwijl ze oorlogsslachtoffers en weeskinderen troostte en aan liefdadigheidsevenementen deelnam.

AFP or licensors

Wanneer het interview precies is opgenomen, is niet bekend. Het gezicht van Asma al-Assad was nu eens ernstig en dan weer vrolijk. Ze loofde haar kinderen, haar ouders en haar echtgenoot voor de steun die ze tijdens haar behandeling van hen kreeg. "Mijn man bleef de hele tijd aan mijn zijde", zei ze.

Voor het conflict in Syrië in 2011 losbarstte, omschreef het Amerikaanse magazine Vogue Asma al-Assad nog als een "woestijnroos". Een Frans weekblad noemde haar een "licht". De voorbije jaren kreeg ze evenwel bakken kritiek over zich heen omdat ze stil bleef bij de bloedige repressie van prodemocratische manifestaties en later de rebellie tegen het regime van haar man.

Intussen zijn al meer dan 370.000 doden gevallen bij het conflict in Syrië. Miljoenen mensen zijn gevlucht.

Bekijk hieronder enkele fragmenten uit het interview met Asma al-Assad:

Videospeler inladen...

Meest gelezen