Videospeler inladen...

Giftige stof vrijgekomen op Nederlands industrieterrein aan Belgische grens

Op een industrieterrein in Sittard-Geleen, vlakbij de grens met Belgisch Limburg, is giftige rook ontsnapt. Het gaat om een wolk stikstofoxide die vrijgekomen is uit een salpeterzuur-fabriek. Het lek is intussen gedicht, laat het bedrijf weten. 

De Nederlandse hulpdiensten waarschuwden omwonenden voor stank en een hinderlijke lucht. De brandweer vroeg om ramen en deuren gesloten te houden en alle ventilatie uit te zetten. De wolk drijft in de richting van Duitsland, daarom zijn er volgens de hulpdiensten bij ons geen maatregelen nodig. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de stikstofemissie. Metingen buiten het industrieterrein leerden dat er geen gevaarlijke concentraties met giftige stoffen zijn vrijgekomen. 

Afgelopen donderdag meldde Chemelot dat een van de salpeterzuurfabrieken van OCI Nitrogen wegens een storing uit bedrijf moest worden genomen. Er ontstond daarbij een bruine rookpluim. Een dag later was die rookpluim er opnieuw, nu door het weer opstarten van de fabriek.

Salpeterzuur is een grondstof voor kunstmest. "Bij de productie van salpeterzuur komen stikstofoxiden (NOx) vrij", legde Chemelot uit bij het stilleggen van de fabriek donderdag. "Een denox-installatie reduceert deze uitstoot. Bij start en stop van de fabriek is de denox-installatie nog niet op de juiste temperatuur. Daardoor komt er een beperkte hoeveelheid stikstofoxiden vrij (bruine pluim). De pluim wordt op grote hoogte uitgestoten en opgenomen in de lucht. Bij onderhoudswerkzaamheden, een stop of een storing is de bruine pluim kortstondig zichtbaar."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen