Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Gouverneur Puerto Rico stapt op na massaal straatprotest wegens discriminerende taal

In Puerto Rico is gouverneur Ricardo Rosselló opgestapt. Zijn ontslag was aangekondigd. Rosselló kwam in opspraak na discriminerende uitspraken over vrouwen en homoseksuelen.

Gouverneur Rosselló kondigde een week geleden zijn ontslag aan, na massaal straatprotest tegen hem. Rosselló was midden juli in opspraak gekomen nadat een centrum voor onderzoeksjournalistiek de inhoud van chatgesprekken tussen de gouverneur en elf hooggeplaatste lokale (ex-)verantwoordelijken had bekendgemaakt.

In die chatgesprekken lieten de twaalf zich heel discriminerend uit over vrouwen en homoseksuelen. Ze viseerden daarbij onder anderen de Puerto Ricaanse zanger Ricky Martin, die homoseksueel is. De berichten dateren van eind 2018 en begin dit jaar.

Na de publicatie ervan kwamen tienduizenden mensen op straat om zijn ontslag te eisen. Ook Ricky Martin zelf betoogde mee. Rosselló weigerde eerst op te stappen, maar kondigde wel aan dat hij zich volgend jaar niet opnieuw kandidaat zou stellen bij de verkiezingen. Maar dat bleek niet voldoende voor de protesterende Puerto Ricanen. Uiteindelijk besloot Rosselló toch op te stappen.

Rosselló stelde zelf zijn partijgenoot Pedro Pierluisi aan als opvolger, maar de Senaat moet zijn nominatie nog goedkeuren. Die stemming zal pas volgende week plaatsvinden.

Puerto Rico maakt officieel deel uit van de Verenigde Staten. Hoewel het geen aparte staat is, heeft het wel een eigen regering en parlement. De gouverneur staat aan het hoofd van de regering.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen