Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Inwoners Hongkong komen al voor 9e weekend op rij op straat en roepen op tot algemene staking

In Hongkong komen manifestanten al voor het 9e weekend op rij op straat om meer democratie te eisen. Ze roepen op tot een algemene staking komende maandag. Ook morgen staan manifestaties op de agenda.

In het district Mong Kok hebben vandaag gewelddadige schermutselingen plaatsgevonden tussen politie en manifestanten aldus de Britse omroep BBC.

De protesten begonnen als een beweging tegen een wetsontwerp dat uitlevering aan China zou mogelijk laten, maar mondden uit in een bredere beweging tegen de regering. Sommigen eisen het ontslag van regeringsleidster Carrie Lam.

"We stoppen niet tot we een antwoord van de regering krijgen", aldus manifestant Sunny, die zijn volledige naam niet wou bekendmaken uit schrik voor mogelijke repercussies.

Volgens hem zijn de protesten aangewakkerd door woede over de "laatste twee decennia" dat de regering er niet in slaagde om de belangen van het gewone volk te behartigen.

Een algemene staking op maandag zou naar verwachting 23.000 deelnemers hebben, aldus de organisatoren.

De voormalige Britse kolonie Hongkong is semiautonoom sinds haar terugkeer naar China in 1997 en heeft meer vrijheden dan het eigenlijke China. Veel van de 7 miljoen inwoners van Hongkong vrezen dat Peking die vrijheden steeds meer inperkt.

Meest gelezen